Грубјешић: Приштина показала да је неспремна за договор

БЕОГРАД: Потпредседница Центра за спољну политику Сузана Грубјешић изјавила је да је данашњи сусрет председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у Бриселу показао да је Приштина потпуно неспремна за било какав договор са Београдом.
Suzana Grubjesic/YT
Фото: Јутјуб/Сузана Грубјешић

У изјави за Танјуг, Грубјешић је рекла да се искрено нада да Приштина неће кренути са применом одлуке о пререгистрацији и писању казни за власнике возила који нису извршили пререгистрацију јер ће то, уверена је, довести до инцидената, а можда и до ширих сукоба.

"То је услов свих услова - да се казне не примењују, али то не значи да је договор постигнут. На жалост, договор око таблица није постигнут, али хајде да очекујемо да ће се власти у Приштини уразумити и да неће почети да примењују ту одлуку од поноћи, јер ће сигурно доћи до високих тензија и опасности од избијања инцидената", истакла је Грубјешић.

Како каже, Курти је спреман само да инсистира на статусу и признању независности, а сва друга техничка и горућа питања жели да решава силом, што наравно, наглашава, није могуће.

Она истиче да исход састанка није изненађење, а да је из конференције за медије високог представника за спољну политику ЕУ Жозефа Бореља сасвим јасно да је Приштина одговорна зато што није дошло до решења, јер је одбијала све европске предлоге како да се изађе из кризе.

"У свом обраћању, Борељ је рекао да је захтевао од косовске стране да не примењује казне, а од српске стране да не издаје нове КМ таблице. Србија је на то пристала, али питање је шта ће да ураде приштинске власти. То нас опет враћа на почетак и кризу која нас враћа на крај јула и почетак августа, када су избили озбиљни немири на северу Косова", каже Грубјешић.

Она додаје да је само десетак Срба извршило пререгистрацију, тако да смо опет дошли у ситуацију високих тензија и опасности од избијања инцидената.

На питање да ли ЕУ и САД имају механизме да утичу на Куртија, Грубјешићева је одговорила потврдно, али и додала да је питање да ли ће их употребити.

"То зависи од спремности САД и ЕУ да натерају Приштину да испуни обавезе које је преузела, пре свега Заједница српских општина, што Приштина упорно избегава већ 10 година. То је предуслов да би се деескалирала ситуација на северу Косова, да би се Срби вратили у институције и да би се живот на Северу Косова нормализовао. Таблице су само један од разлога за ову ситуацију", поручила је Грубјешић.

Она је подсетила да су и САД, чији представници нису данас били на састанку у Бриселу, у недељу послали јасну поруку да се очекује одлагање о пререгистрацији на 10 месеци како би се дало времена и простора да се и многе друге ствари заврше, пре свега формирање ЗСО.

Грубјешић истиче да је Бриселски споразум добар и за српску и за албанску страну, јер је предвиђао и улазак Срба у институције, али и формирање ЗСО, као асоцијације која би штитила колективна права Срба.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести