Гујон: Пролазимо кроз истог "топлог зеца" као Срби 1999.

БЕОГРАД: Француски хуманитарац Арно Гујон, који се због "Фигароове" репортаже на десет страна о тешком животу Срба на Косову и Метохији заједно са замеником главног уредника магазина Жан-Кристофом Бисоном нашао на мети проалбанских новинара у Француској, наводи да се "очигледно демонизација наставља".
kosovo pogrom
Фото: Tanjug (video, arhiva)

Данас пролазимо кроз истог 'топлог зеца' као што су пролазили Срби 1999. године. Очигледно је да се демонизација наставља и да су највеће жртве не само Срби, већ и они који су на страни истине. У објективној и непристрасној репортажи показали смо реалност на терену и то смета онима који покушавају да сакрију истину. Када већ не могу аргументима да нам се супротставе, посежу за личним увредама и називају нас 'француским Милошевићима', фашистима и руским шпијунима, с циљем да нас дискредитују, каже Гујон.

Он у разговору за данашњу Политику, упитан да ли у западним медијима може да се сазна истина о положају Срба на КиМ, наводи да је "тешко на Западу бити објективан јер су све теме исполитизоване".

Тројица храбрих француских новинара су направила феноменалну репортажу која истински говори о хуманитарној ситуацији у енклавама на КиМ. У репортажи су читаоци могли да сазнају да је срушено 150 цркава и манастира и како живе данас, 2019. године, Срби у селу Новаке код Призрена, зашто су и даље војници Кфора са дугим цевима око манастира Високи Дечани, казао је Гујон.

На питање о забрани посете КиМ, коју су му издале привремене приштинске институције 10. септембра прошле године, Гујон је рекао да је његова жалба одбијена и да их је после тога тужио управном суду Косова и још увек није добио одговор, а да мисли да нико не зна када ће он стићи.

Бесмислено је да нема одговора зашто ми је онемогућено људско право да идем на Косово и помажем локалним Србима у енклавама. Ја се надам да ће бесмислену забрану укинути како бих могао и убудуће да помажем народу и наставим хуманитарни рад за добробит деце, навео је француски хуманитарац и додао да ова забрана неће зауставити рад његове фондације.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести