Хаг: Мустафа није тражио укидање притвора, нити га оспоравао

ХАГ: Некадашњи комадант у ОВК Саљих Мустафа до сада није оспоравао разлоге због којих му је одређен притвор у Хагу, нити је тражио од Специјализованих већа Косова, познатог и као Суд за злочине ОВК, да му укину притвор и омогуће одбрану са слободе.
spec sud

Ово је констатовао судија за претходни поступак, у налогу који је данас објавио суд, подсећајући на своју дужност да по протоколу свака два месеца преиспита разлоге за притвор, у којем се Мустафа налази од хапшења 24. септембра.

Судија је тим поводом дао налог Специјализованом тужилаштву Косова и Мустафиној одбрани да до петка, 20. новембра, поднесу писана изјашњења о разлозима за укидање, односно продужење притвора.

Одлуку о притвору судија треба да донесе до 24. новембра.

Мустафа је први припадник ОВК који је ухапшен и изручен Специјализованим већима ради суђемја по оптужбама за ратне злочине на Косову и Мехохији.

Брани га адвокат Јулиус вон Бонеа, којег му је суд поставио по службеној дужности.

Мустафа је био командант герилске јединице "БИА", јединице унутар оперативне зоне Лаб ОВК.

Оптужница против Мустафе потврђена је 12. јуна, а објављена је 28. септембра.

У њој се поред осталог наводи да Мустафа сноси појединачну кривичну одговорност и кривичну одговорност као претпостављени старешина за злочине које су од 1. до 19. априла 1999. године починили одређени припадници ОВК против лица заточених на имању у Злашу које је служило као затвор.

У оптужници против Мустафе се тврди да је он одговоран за поменута кривична дела извршена над најмање шест лица.

Даље се наводи да је један затвореник убијен на тој локацији у периоду приближно од 19. априла 1999. до краја априла 1999.

Терети се у четири тачке за ратне злочине: произвољно лишавање слободе, сурово поступање, мучење и убиство.

Он је на статусној конференциј крајем октобра негирао по свим тачкама оптужнице Специјализованог тужилаштва Косова.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести