Хан: Два нова поглавља за Србију нису нереална

БРИСЕЛ: Европски комесар за преговоре о приступању Јоханес Хан каже да је Србија добро напредује у преговорима са Европом унијом иначе, према његовим речима, не би било могуће отварање нових поглавља у јуну.
johanes han tanjug
Фото: Tanjug/ Dragan Kujundžić

"Мислим да Србија добро напредује, иначе не би било могуће отварање нових поглавља. Не могу да обећам, али два поглавља нису нереална”, поручио је Хан.

Комесар Хан се у Бриселу састао са министарком за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић.

Састанак је због обавеза двоје званичника одржан на бриселском аеродрому, а Јоханес Хан је оценио да се свака прилика мора искористити како би се одржао ток и напредовало у процесу евроинтеграција Србије.

Најавивши могућност отварања два нова поглавља у преговорима Србије и ЕУ до краја јуна, Хан је нагласио да је врло задовољан укупним напретком.

"Наравно да бисмо сви ми желели да то буде и брже и више, али на крају је квалитет оно што се рачуна, а не брзина", каже европски комесар.

На питање Танјуга како види напредак у дијалогу Београда и Приштине и у којој мери то тренутно утиче приближавање Србије ЕУ, комесар Хан је нагласио да је важно за обе стране нађу решење, али и да то није и једино важно на путу евроинтеграција.

"Морамо се фокусирати и на друге ствари. Данас смо опет разговарали о неопходним мерама у области владавине права. Постоји доста посла који је само у одговорности Србије и њених власти", изјавио је Хан.

Он је додао да би било иделано када би се паралелно радило на више колосека како се не би губило време у процесу преговора са ЕУ. 

Одговарајући на питање Танјуга о томе колико је задовољан подршком коју земље чланице ЕУ дају Србији на путу приступања Унији, комесар Хан је оценио да има оних које су више или мање наклоњене.

"А мој посао је да их држим заједно", закључио је Јоханес Хан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести