Хан покреће завршне радове на Жежељевом мосту

БЕОГРАД: Европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан разговараће сутра у Београду са највишим српским званичницима и отворити регионалну конференцију о инвестицијама, а у Новом Саду покренути завршне радове на Жежељевом мосту.
han
Фото: EPA/DOMENIC AQUILINA

Хан ће разговоре у Београду отпочети са председником Александром Вучићем, а посету ће окончати сусретом са члановима Националног конвента, организацијама цивилног друштва и пословним удружењима, наводи се у саопштењу Делегације ЕУ у Србији.

Комесар ће отворити конференцију “Ка бољој инвестиционој клими на Западном Балкану”, заједно са министром привреде Србије Гораном Кнежевићем.

Конференцију организује Директорат Европске комисије за европску политику суседства и преговоре о проширењу, наводи се у саопштењу.

Хан ће потом отпутовати у Нови Сад, где ће се састати са министарком грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зораном Михајловић, министром за енергетику и рударство Александром Антићем, председником Владе Војводине Игором Мировић и градоначелником Новог Сада Милошем Вучевићем. 

Након сусрета, комесар и његови домаћини посетиће место изградње Жежељевог моста, који је у завршној фази припрема за подизање лукова ка главном стубу на Дунаву. 

Фото: Дневник/Нико Перковић

Европска унија је уложила 30,3 милиона евра у изградњу моста, као и додатних 4,1 милиона за изградњу приступних саобраћајница која ће почети наредних дана, наводи се у саопштењу.

Хан ће вечерас допутовати у Србију, с циљем, како је сам најавио, да се грађанима покажу конкретни резултати евроинтеграционог процеса.

Одговарајући на питање Танјуга да ли у Србију долази са посебном поруком за власти и грађане, Јоханес Хан каже да ће фокус његове посете бити да се грађанима покажу "конкретни и видиљиви" резултати:

"Ја пожурујем све људе како на терену, тако и овде у Европској комисији, јер мислим да је време да покажемо нешто грађанима. Они постају помало уморни због уобичајних исхода и закључака самита. Овде се ради о конкретним дешавањима", поручио је европски комесар за преговоре о проширењу.

Хан очекује и да инвестициона конференција на којој ће учествовати у четвртак у Београду да подстицај за стимулацију, како привреде и брже имплементације идеје о регионалном екомомском тржишту, тако и целокупног процеса стабилизације региона и напредак у процесу евроинтеграција.

Европски комесар из Београда у петак путује у Црну Гору.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести