Хан: Србија даје пример

БРИСЕЛ: Србија је направила изванредан напредак у последњих пар година, земља је прошла дуг пут од изолације, рецесије и нестабилности, и данас је Србија врло цењени кључни играч у региону, поручио је европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан у ексклузивном интервјуу Танјугу у Бриселу.
johanes han, epa
Фото: EPA (STEPHANIE LECOCQ)

Он истиче да ангажман у области реформи већ показује резултате:

"Србија привлачи међународне инвеститоре, што отвара могућности за нова радна места. Она је ангажована на амбициозним реформама које имају директан утицај на живот грађана Србије. Српска омладина боље је припремљена за потребе тржишта рада. Србија је сада боље повезана уз мноштво пројеката који су у изради”, каже Јоханес Хан.

На овакав напредак Србије утицала је и европска перспектива коју држава има, примећује Хан и подсећа да је ЕУ ”први економски и политички партнер” Србије и највећи донатор.

”То је оно што Србија може да очекује у наставку свог европског пута - наставак посвећености ЕУ заједничкој будућности. ЕУ је поштен партнер региона и то се неће променити”, поручује Хан.

Хан као успехе Србије на том путу наводи имплеметацију економских и структурних реформи, показану преданост сарадњи у региону, укључујући и ЕУ агенду повезивања

Европски комесар задужен за земље у које су процесу придруживања ЕУ у разговору за Тањуг наглашава да је Србија, поготово под вођством Александра Вучића, направила добар напредак у остваривању свог стратешког циља, а то је чланство у ЕУ.

Хан као успехе Србије на том путу наводи имплеметацију економских и структурних реформи, показану преданост сарадњи у региону, укључујући и ЕУ агенду повезивања.

Такав ”озбиљно урађен посао”, додаје Хан, донео је Србији отварање осам приступних поглавља и привремено затварање два поглавља.

”Ја знам да су грађани нестрпљиви и да мисле да се овај процес не одвија довољно брзо. Ја њих разумем. Ви можете да рачунате на моју и подршку Европске комисије на овом путу. Али, брзина преговора је у рукама Србије. Услови су јасни и непромењени. Србија мора нама да помогне како би међу земаљма чланицама дошло до позитивне оцене и једногласне подршке отварању нових поглавља. Председнички избори у Србији су иза нас и ја сам уверен да ће сва енергија у Србији бити посвећена имплементацији плана реформи, посебно у области владавине права, што је кључно за напредак целокупних преговора. Исто важи и за преданост Србије миру и стабилности у региону, добросуседској сарадњи и настваку дијалога са Приштином. Где год да има проблема, Србија не сме да из вида изгуби једно, а то је њен стратешки циљ чланства у ЕУ”, каже комесар Хан.

"Србија нам је потребна као водећа снага у региону, како у области привредног раста, тако и у промоцији вредности ЕУ и добросуседских односа. То је оно што ЕУ очекује од Србије", каже Хан

Он наглашава да се "будућност ЕУ не може замислити без Србије и других земаља у региону, као што се ни будућност Србије не може замислити без ЕУ, чије је чланство стратешки циљ Србије".

"Србија нам је потребна као водећа снага у региону, како у области привредног раста, тако и у промоцији вредности ЕУ и добросуседских односа. То је оно што ЕУ очекује од Србије", каже Хан.

Упитан за учестале кризне ситуације у региону и начине на које ЕУ може да утиче на спуштање тензија, Хан указује на чињеницу да ЕУ у оквиру процеса проширења велику пажњу придаје добросуседским односима и регионалној сарадњи.

ЕУ, каже Хан, посредује у контактима на регионалном и билатералном нивоу, у циљу превазилажења тешког наслеђа које произилази из конфликта у региону, попут дијалога Београда и Приштине, за који каже да има позитиван утицај на цео регион.

Када су у питању изјаве албанских лидера и све учесталије помињање идеје "Велике Албаније" у региону, европски комесар је јасан и кратак:
"Неколико пута смо јасно ставили до знаја да не прихватамо изјаве које се односе на мењање граница или другу врсту запаљиве реторике."

Истовремено, ЕУ ради и на повезивању региона кроз заједничке пројекте у области транспорта, енергетике, али и образовања, медија, цивиног друштва.

Када су у питању изјаве албанских лидера и све учесталије помињање идеје "Велике Албаније" у региону, европски комесар је јасан и кратак:

"Неколико пута смо јасно ставили до знаја да не прихватамо изјаве које се односе на мењање граница или другу врсту запаљиве реторике."

Упитан да ли се поред тренутне ситуације на Западном Балкану, али и у појединим ЕУ чланицама, може говорити о "српском ултранационализму", као нечему што се често пребацује Србима, Јоханес Хан одговара да је ултранационализам опасан феномен без обзира где се појављује и додаје:

"Желим да будем јасан: нико у ЕУ не говори тим речима о српском народу. Лично, када год сам путовао у Србију, а то је често, био сам импресиониран љубазношћу и отвореношћу српског народа. Србија има веома хуман третман, рецимо према избеглицама. Исто тако Србија је конструктивна у тзв. Берлинском процесу. Све то нема ништа са ултранационализмом. Управо супротно - Србија поставља пример. Срби су поносни на свој идентитет, на своју историју, место које њихова земља има у свету. Они имају пуно право да се тако осећају и не трабе да зазиру од ЕУ којој је мото ''уједињени у различитостима''".

Европски комесар за приступне преговоре додаје да је ипак забринут због чињенице да је и на Западном Балкану, али и шире, у успону популизам и помовисање "једноставних решања за комплексне проблеме".

Европски комесар за приступне преговоре додаје да је ипак забринут због чињенице да је и на Западном Балкану, али и шире, у успону популизам и помовисање "једноставних решања за комплексне проблеме".

Према његовим речима, изолација и "тражење кривца" нису одговор који нам је потребан.

Јоханес Хан се у свом интервјуу Танјугу са посебном пажњом осврнуо на оцене појединих аналитичара који сматрају да ЕУ зарад стабилности у региону често ”жмури” на кршење демократских принципа од стране власти и лидера држава Западног Балкана па и Србије

"Сви ми Европљани довољно смо пропатили због разарајућег утицаја популизма у мрачним временима наше историје и не би желели да нам се то понови. Изазови који су пред Србијом, регионом и ЕУ су општи изазови - незапосленост, миграције, тероризам, безбедност, заоставштине прошлости. Једини начин да их решимо јесте да радимо заједно, кроз сарадњу, а не кроз ескалацију реторике и претње", закључује комесар Хан.

Јоханес Хан се у свом интервјуу Танјугу са посебном пажњом осврнуо на оцене појединих аналитичара који сматрају да ЕУ зарад стабилности у региону често ”жмури” на кршење демократских принципа од стране власти и лидера држава Западног Балкана па и Србије.

Хан понавља да су демократске вредности, владавина права, дијалог са цивилним друштвом и слобода медија и изражавања основне европске вредности и кључ за пријем у чланство ЕУ и да око кога ”нема преговарања”.

Истовремено, каже Хан, и очување мира и стабилности у региону јесу приоритети ЕУ.

На питање Танјуга да ли су војна неутралност Србије и неувођење санкција Русији утицале на одсуство веће подршке Србији унутра ЕУ, комесар Хан оцењује да ЕУ подржава Србију, да је европска перспектива Србије "чврста и реална", баш као и партнерство између ЕУ и Србије

”Стварност је да та два фундаментална приступа не могу један без другог. Не можете да имате стабилност без економског раста. Економски раст долази изградњом позитивне климе за инвестиције, поштовањем владавине права. И на другу страну: без стабилности, демократија и владавине права не могу да напредују. Нико у ЕУ не жмури на питања владавине права у Србији. Ја бих то последњи урадио. Власти у Србији су врло свесне кључних услова на путу Србије ка чланству у ЕУ, а ја ћу наставити да подржавам њихове напоре у циљу мира и стабилности”, поручује европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан.

На питање Танјуга да ли су војна неутралност Србије и неувођење санкција Русији утицале на одсуство веће подршке Србији унутра ЕУ, комесар Хан оцењује да ЕУ подржава Србију, да је европска перспектива Србије "чврста и реална", баш као и партнерство између ЕУ и Србије.

"То доказује да су потпуно неосноване све оптужбе о томе да ЕУ види војну неутралост Србије и њене везе са Русијом као препреку. Оно што ми очекујемо од Србије, као земље кандидата, јесте да на путу до пријема у чланство, прогресивно ставља интересе ЕУ на прво место. Ништа више, нити мање од тога. А када говоримо у том правцу, као чињеницу видим да је Србија конструктиван партнер ЕУ у превасходном циљу повећања мира и стабилности на Западном Балкану, да је Србија све присутнији партнер ЕУ и међународним мировним снагама у мировним мисијама и да Србија тренутно разматра своје безбедносне и војне стратегије како би их ускладила са глобалном стратегијом ЕУ. Убеђен сам да ће се Београд током процеса приступања ускладити са свим ЕУ мерама", закључује европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан у ексклузивном интервјуу за Танјуг.

Хан: Нико у Европи не говори о Србима као о националистима

БРИСЕЛ: Не прихватамо промену граница на Балкану, поручује европски комесар за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан и истиче да нико у Европској унији не говори о српском народу као о ултранационалистима.

Хан је, у ексклузивном интервјуу Тањугу у Бриселу, упитан о изјавама албанских лидера и све учесталијем помињању идеје "Велике Албаније" у региону, јасно и кратко рекао:

"Неколико пута смо јасно ставили до знаја да не прихватамо изјаве које се односе на мењање граница или другу врсту запаљиве реторике".

Упитан да ли се поред тренутне ситуације на Западном Балкану, али и у појединим ЕУ чланицама, може говорити о "српском ултранационализму", као нечему што се често пребацује Србима, Јоханес Хан одговара да је ултранационализам опасан феномен без обзира где се појављује и додаје:

"Желим да будем јасан: нико у ЕУ не говори тим речима о српском народу".

Лично, додао је, када год је путовао у Србију, а то је често, био је импресиониран љубазношћу и отвореношћу српског народа.

"Србија има веома хуман третман, рецимо према избеглицама. Исто тако Србија је конструктивна у тзв. Берлинском процесу. Све то нема ништа са ултранационализмом. Управо супротно - Србија даје пример. Срби су поносни на свој идентитет, на своју историју, место које њихова земља има у свету. Они имају пуно право да се тако осећају и не трабе да зазиру од ЕУ којој је мото "уједињени у различитостима".

Европски комесар за приступне преговоре додаје да је ипак забринут због чињенице да је и на Западном Балкану, али и шире, у успону популизам и помовисање "једноставних решања за комплексне проблеме".

Према његовим речима, изолација и "тражење кривца" нису одговор који нам је потребан.

"Сви ми Европљани довољно смо пропатили због разарајућег утицаја популизма у мрачним временима наше историје и не би желели да нам се то понови. Изазови који су пред Србијом, регионом и ЕУ су општи изазови - незапосленост, миграције, тероризам, безбедност, заоставштине прошлости. Једини начин да их решимо јесте да радимо заједно, кроз сарадњу, а не кроз ескалацију реторике и претње", закључује комесар Хан.

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести