Хан: Србија кључни играч у региону, Вучић ради храбар посао

БРИСЕЛ: Европски комесар за преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је данас да је Србији, као "кључном играчу" у региону, важно да напредује како у дијалогу са Приштином, тако и у решавању недостатака у области владавине права у земљи.
Han Johanes/Fonet
Фото: FoNet

"Србија је кључни играч у региону. Председник Србије и његови савезници раде храбар посао у оквиру дијалога са Приштином, разговарајући и интерно на начин који до сад није постојао. То, међутим, не значи да не примећујемо и даје постојеће недостатке у области владавине права у земљи", поручио је Хан пред Европским посланицаима у Бриселу.

Он је, говорећи о извештају Европске комисије о Србији, пред Спољнополитичким одбором Европског парламета, изјавио да, поред напретка у дијалогу Београда и Приштине, ЕУ и даље чека на примену договорене Мапе пута која је требало да буде спроведене до краја 2016. године.
"Мислим да је важно да у Србији разумеју да обе области морају да се реше. Није довољно да се буде добар у једној, а да се остало остави без одговарајуће пажње", нагласио Хан.

Он је, осврћући се на недавну изјаву француског председника Емануела Макрона да даље проширење треба условити интерном реформом Европске уније, оценио да је то добар пример и доказ важности не само Стратегије проширења, већ и чињенице да је поменут индикативни датум 2025. годне. 
"До сада је било непроблематично обећавати европску перспективу, јер није била тако реална. Сада је постала реална и конкретна. Овај датум је произвео позитивни пристисак на обе стрене", каже Хан.

Он је оценио да је сада на Западном Балкану да ради снажно на испуњавању услова јер, како каже, грађани региона знају шта је могуће уколико одговорни испуне своје обавезе, као што је на земљама чланицама да раде на бољој проактивности унутра ЕУ.

"Мислим да је разумљиво да су неопходни ЕУ интерни разговори, али верујем да се оба процеса могу одвијати паралелно. Не треба чекати годинама да се ми договоримо око нечега, а онда наставити целу процедуру преговора о проширењу", закључио је Хан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести