Хан: Србија корак ближе чланству у ЕУ

БРИСЕЛ: Европски комесар за приступне преговоре Јоханес Хан оценио је да је Србија отварањем два нова поглавља напредовала ка чланству у ЕУ.
Johanes Han/Fonet/AP
Фото: Фонет/АП

"Међувладина конференција је још један показатељ да је ЕУ перспектива Србије јака и стварна", поручио је Хан.Европски комесар за преговоре о приступању каже да је Србија отворила два нова поглавља у својим приступним преговорима јер је дошло до напретка у области економске и монетарне политике, што је обухваћено поглављем 17, и у статистици, што је покрива поглавлавље 18.

"Напредак у овим пољима је кључан за даље структурне реформе и економски раст у Србији. Привредни раст у Србије добар, структурне реформе спроведене, али се сада морају и одржати", нагласио је комесар Хан.Он је оценио да домаћи и страни инвеститори пажљиво прате развој у монетарној и економској политици Србије, а да структиурне реформе морају бити подржане добром статистиком у земљи.

"Статистичка база података у Србије је међу најсвеобухватнијим у региону", оценио је Јоханес Хан. Он је навео да је Стратегија Европске комисије о Западном Балкану створила "конкретну и реалну перспективу" за земље које су спремне да примене неопходне реформе. "Хајде да се фокусирамо на реформске напоре, а не на рокове. У питању је процес заснован на постигнутом, где квалитет иде пре брзине", каже Хан.

Он је оценио да ће Европска комисија и земље чланице увек подржавати отварање нових поглавља уколико земља испуњава реформе. "Испуњавање реформи у области владавине прав , фундаменталних права и доброг управљања остају у срцу процеса проширења. То су вредности ЕУ која је на њима заснована и то је нешто око чега се не преговара", нагласио је европски комесар.

Јоханес Хан је оценио да је Србија показала и напредак у области владавине права. Он је додао да свако преговарачко поглавље у себи има елементе који се односе на владавину права. "Много закона је усвојено. Сада се ти резултати морају одржати, а то је оно на шта земље чланице обраћају пажњу када процењу могућност отварња нових поглавља", каже Хан.

Упитан за ситуацију у односима Београда и Приштине Јоханес Хан је навео да је Београду и Приштини повонудио помоћ око решавања трговинских питања. "Јасно је да је увођење такси 100 на робу из Србије и БиХ фундаментало против слободне трговине и ЦЕФТА и против духа регионалне трговинске зоне", каже Хан.

Он је позвао на брзо проналажење решења за "забринутости" обе стране када је трговина у питању."То би било у интересу свих. За ЕУ није прихватљиво да дуго оставимо овакво стање и то није у духу напретка у регионалној сарадњи. Регионална сарадња може само да се побољша ако постоји слободан проток робе и људи", закључио је Хан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести