Хан: Србија напредује, у фокусу да буду владавина права и дијалог

БРИСЕЛ: Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан поздравио је вечерас у Бриселу то што је Србија отворила нова два поглавља - 6 и 30 - у преговорима са ЕУ и нагласио да пажња Србије и убудуће мора да буде усредсређена пре свега на област владавине закона и на нормализацију односа са Косовом.
Johanes Han/Fonet
Фото: FoNet

"Отварање овх поглавља показује озбиљан рад Србије и да је европска перспектива чврста и реална", рекао је Хан на заједничкој конференцији за новинаре са естонским министром Свеном Миксером и министарком за европске интеграције Јадранком Јоксимовић после Међувладине конференције.

Како каже, када је реч о владавини закона и нормализацији са Косовом ове године је уочено да се радило на томе, али да "изазова још има".

"Србија мора да оствари напредак када је реч о независности судства, слободи изражавања, медијима, правима националних мањина, борби против корупције и организованог криминала, укључујући и прање новца", поручио је Хан.

Процес приступања и отварања поглавља не може се постићи без суштинског опипљивог фокусирања на владавину закона и дијалог са Приштином, истакао је комесар за проширење ЕУ.

Он је рекао да, иако се Србија припремила за отварање пет поглавља а вечерас отворила два, није незадовољан због тога.

Према његовим речима, у припреми је отварање и других поглавља, а до тада посебно се треба усредсредити на владавину закона.

На питање новинара да ли ће пре отварања нових поглавља поново бити вршена процена напретка у тој сфери и да ли се може очекивати да се поглавља отворе тек за шест месеци, Хан одговара да ће уследити традиционалан па потом и годишњи извештај у априлу следеће године, али да не може да искључи могућност да отварање поглавља буде и пре тих шест месеци.

Сматра да треба бити амбициозан и "гурати ствари напред".

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести