Хан: Нормализација односа са Приштином предуслов за СРБ у ЕУ 

БЕРЛИН: Европски комесар за политику проширења Јоханес Хан изјавио је данас да је прерано говорити о томе како ће изгледати коначна нормализација односа Београда и Приштине, што је предуслов да Србија постане чланица ЕУ. 
Johanes Han/Fonet
Фото: FoNet

"То значи да Србија мора нормализовати своје односе са Косовом, а сада је прерано говорити како ће то изгледати. Наравно, то је један од услова и погрешно је мислити да све зависи искључиво од тога. Треба испунити још доста тога. Много треба да се уради на пољу владавине права. О многим другим поглављима треба да се преговара и доста тога промени", рекао је Хан, у интервјуу за Радио Слободна Европа.

Упитан да ли то значи да ће се пријем Србије у ЕУ подударити са завршетком процеса нормализације односа са Приштином, Хан каже да је тачно нешто сасвим супротно:"Нормализација са Косовом је предуслов да Србија постане чланица ЕУ".

А на питање да ли то што је председник Европске комисије Жан Кло Јункер поменуо недавно 2025. годину значи да ће Србија и Црна Гора, као лидери у региону, бити издвојене од осталих земаља. Хан каже:

"Не, није тако. Ако обратите пажњу на Јункеров говор, он није поменуо само лидере у региону, иако су ове две државе споменуте на папиру. То јасно упућује на чињеницу да те две земље, Србија и Црна Гора, већ преговарају. Ту се оне разликују од осталих држава. Лично се уздржавам од било каквих квалификација. Оно што се рачуна јесте развој сваке земље".

Говорећи о Косову, Хан каже да он, наравно, не може да игнорише геостратешке и геополитичке догађаје али оно што Комисија може да уради - а што управо са посвећеношћу и ради - јесте да помажемо Косову да припреми терен за будуће чланство у ЕУ, тако што ће побољшати законску структуру, економски учинак, подићи приходе, што је важно у случају Косова јер једна трећина дохотка долази из царине која неће постојати у заједничком тржишту.

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести