Харадинај: Комромис и помирење уз међусобно признање 

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај, изјавио је данас да су помирење и компромис са Београдом могући само уз међусобно признање од Србије оно што би требало да се постигне на предстојећем скупу у Белрину, који ће бити одржан 29. априла у Берлину, на иницијативу канцеларке Ангел Меркел и француског председника Емануела Макрона. 
haradinaj, tanjug
Фото: Ramuš Haradinaj, foto Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Харадинај је на конференцији за новинаре, након седнице владе, рекао да постизање компромиса не значи амнестију Србије за, како је рекао, злочине које су Срби починили током поседњих сукоба.

Према његовим речима, међусобно признање би представљало неку врсту помирења Албанаца и Срба, пренела је приштинска Газета Експрес.

Приметио је да се актуелна политика у овом тренутку мења у духу предстојећег берлинског самита.

"Постоји значајна промена када је реч о самиту у Белрину. Динамика је промењена, али не очекујем да ће доћи до нечег што би било коначно, већ да ће бити само изнети ставови и мишљења", казао је косовски премијер.

Према његовим речима, споразум са Србијом би требало постићи само уз међусбно признавање, што би омогући поновно успостављање економских односа.

А помирење, каже, значило би компромис за Косово.

"Позвао сам на помирење. Помирење је компромис за Косово. Помирење би значило узајамно признавање у постојећим границама, а потом и успостављање економских односа", рекао је Харадинај.

Уверен је да на овом самиту неће бити говора о косовској територији.

Подсетио је да ЕУ дугује Приштини либерализацију висног режима о чему ће, како је рекао, са Меркеловом и Макроном говорити на самиту у Берлину.

Берлински самит је добра прилика, оценио је, да лидери земаља Западног Балкана, који се буду нашли за једним столом, схвате да Косово има европску перспективу и да Европа Косову дугује визну либерализацију.

То ће бити прилика да Меркелову и Макрона подсетим на то.

"Мислим да у Берлину неће бити разговора о косовској територији или Заједници српских општина", рекао је Харадинај, пренела је Газета Експрес.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести