Харадинај: Пред Приштином два пута, ићи даље са САД или чекати ЕУ

ПРИШТИНА: Председник опозиционе Алијансе за будућност Косова (АБК), Рамуш Харадинајм састао се данас са представницима албанских политичких партија у парламенту, којем се нису одазвали представници ДСК и Српске листе, с циљем да се изнађе заједничко решење о захтеву САД да Приштина одмах и безусловно укинте таксе на српске и производе из БиХ.
haradinaj, tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Харадинај је рекао да су у разовору са представницима парламентарних албанских странака идентифкована два пута - могућност да Приштина крене напред са САД или да чека Брисел.

Његов и став његове странке је, казао је, да се даље иде са САД.

За њега је, рекао је новнарима након састанка, укидање такси друго питање и о томе постоје различита мишљења - од безусловног укидања до укидања, уз мере реципроцитета.

"Мој став је да таксе остану на снази док Србија не призна косовску независност", рекао је Харадинај, пренела је приштинска Газета Еџпрес.

На састанку са политичким представницима Албанаца вођена је искрена и отворена расправа, каже Харадинај, али нису донети никакви закључци, рекао је Харадинај.

Дода је да је важно да је изражена жеља за приближавањем ставова.

Најавио је да ће се наредних дана састати и са председником ДСК, чланицом владајуће коалиције, Исом Мустафом, који се, како је рекао, извинио што није могао да се одазове позиву.

Додао је да су разлике у ставовима политичких прдставника по питању укидања такси остале, али је, сматра, у овом тренутку важно подржати енергију која долази из Беле куће.

Говорећи о односу и поделама у власти, Харадинај је приметио да неслагање приштинских институција није ништа ново, али да, како је рекао, "рат у институцијама у овом тренутку је преурањен и непотребан".

"Негирање једних и других неће довести до било чије победе, али ће Косово бити на губитку", рекао је Харадинај.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести