Курти понавља: Таксе неће бити укинуте без реципроцитета

ПРИШТИНА:  Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти данас је на ванредној седници парламента више пута поновио да таксе на робу из Србије и БиХ неће бити укинуте без мера реципроцитета.
kurti
Фото: Танјуг/видео

Курти је рекао да би уклањање тарифе од 100 одсто без увођења мера реципроцитета била "екстремна позиција" као што би екстремна позиција била и задржавање тарифа без реципроцитета, преноси Косово онлајн.Он сматра да би се током "градуалне" замене створиле мере поверења за наставак дијалога.

Курти је критиковао и представнике политичких партија које су у међувремену промениле своје мишљење о замени таксе за мере реципроцитета."Они који мењају став треба да траже референдум. Легитимно је да мењате став, али једина могуцност да се он промени је референдум и да о томе тражимо мишљење народа", рекао је Курти.

Он каже и да је убеђен да постоји "тајни споразум" и да сада само треба Влада да се "преломи" како би споразум који је већ спреман могао да буде потписан."Убеђен сам да постоји споразум и да постоји тај слон у соби", рекао је Курти тврдећи да су тајни преговори у току и да, како је рекао, трају непрекидно.

"Ја као премијер сада имам више информација о томе него када сам био лидер опозиције", рекао је он.Алудирајући на раније изјаве српског председника Александра Вучића са Куртијем у Бриселу и са Тачијем у Вашингтону косовски премијер је рекао да је сада на делу систем елиминације.

"Притиском на власт она би се приморала да прихвати оно на шта је председник Косова већ пристао", тврди Курти."Председник би добио споразум, шампањац се може отворити, а ја кажем не и нема скидање тарифе без реципроцитета", рекао је Курти.

Он је оценио да такса од 100 одсто никада није била препрека дијалогу, јер њега одавно нема, али да је сада направљена ситуација да она то јесте.Посету Хашима Тачија Вашингтону Курти је назвао дебаклом и оценио да Косову треба нови председник.

Поновио је и да његов став није усмерен против Америке нити против ЕУ вец да се залаже трансантлански савез и цланство Косова у НАТО-у.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести