Харадинај против Специјалног суда, Делави упозорава на последице 

ПРИШТИНА: Уколико у косовском парламенту дође до гласања за измену одлуке о Специјалном суду за злочине тзв. ОВК, Алијанса за будућност Косова, странка премијера Рамуша Харадинаја гласање за ту измену, док амерички амбасадор Гррег Делави истовремено упозорава да би то могло да изазове озбиљне последице за европску перспективу Приштине.
ramus haradinaj, epa
Фото: EPA (VALDRIN XHEMAJ)

То је потврдио Харадинај и поновио да ће поштовати сваку одлуку коју косовска скупштина донесе у вези са тим питањем.
Ако се измена одлуке о Специјалном суду одобри, то неће "укинути" суд али ће онемогућити његово функционисање у одређеним аспектима, рекао је Харадинај, пренео је приштински портал Телеграф.

Косовска скупштина биће на зимској паузи до 14. јануара, након што је пре недељу дана пропао покушај сазивања ванредне седнице парламента на којој би се размотрило укидање Специјалног суда за ратне злочине ОВК.
Амбасадор Делави упозорио је да укидање закона о Специјалном суду могло и да изазове последице у односима Приштине и САД.

"САД не подржавају ни то, нити било које друго настојање да се поткопа сарадња са Судом који је, ја мислим, пресудан у доношењу правде жртвама ратних злочина и који показује спремност Косова да постане пуноправни члан међународне заједнице", рекао је за "Бота Сот" амерички амбасадор.
Делави је рекао да је јасно да иницијатива за укидање суда долази од одређених појединаца.

"Дубоко ме разочарава свако ко би жртвовао интерес државе ради промоције личних интереса", додао је Делави.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести