Харадинај: Таксе остају, нисам спреман за изборе

ПРИШТИНА: Премијер привремених приштинских институција, Рамуш Харадинај не одустаје од става да таксе на српску робу неће бити укинуте све док Србија не призна тзв. косовску независност, али је признао и да није спреман да иде на ванредне изборе.
ramus haradinaj
Фото: Youtube Printscreen

Он је на конференцији за новинарем након седнице владе, новинарима рекао да Србија треба да призна тзв. косовску независности и на тај начин се, како је рекао, "извини за злочине почињење током протеклих година", пренео је приштински Зери.

"Што се тиче такси морате разумети да смо на путу до коначног споразума са Србијом. Ако у овој фази, почнемо да одступамо, тако ће бити до краја. Нема пораза, уверавам вас. Не ради се само о томе, већ о принципу. Ако прихватимо да као жртва добијамо услове, у финалу ће то бити веома лоше за нас", рекао је Харадинај.

Према његовим речима, ако би Приштина одустала од такси у овој фази, коначни споразум са Београдом био би на штету Косова.

Сматра да би признање Србије требало да буде у, како каже, "форми извињења за све злочине почињење на Косову".

Харадинај је рекао и да је спреман да о дијалогу и наметнутим таксама на робу из Србије разговара са свим актерима.

Говорећи о приштинској политичкој сцени, Харадинај је рекао да је идеја његовог заменика и министра спљних послова Беџета Пацолија да се одржи заједнички састанак свих политичких лидера, веома добра.

"Свиђа му се та идеја, заједнички састанак. Зашто да не", рекао је Харадинај.

О платформи за наставак дијалог са Београдом, коју је сачинио приштински тим, Харадинај је рекао да је разговара са обема опозиционим партијама - Демократским свезом за Косово и Самоопредељењем, које се, иначе, залажу за одражавање ванредних парламентарних избора.

Ако они сматрају да су избори потребни, рекао је Харадинај, нека убрзају то питање, али то неће оместати овај започети процес, чији би део требало да буду и њихови представници.

Како је пренела Коха, Харадинај сматра да нема потребе за нервозу због избора.

Ипак, додао је, лично није спреман да иде на изборе, већ је више за рад.

Харадинај: Опасне изјаве,подела по етничкој линији немогућа

ПРИШТИНА:  Подела по етничкој линији је немогућа и неразумљива на политичком нивоу, каже премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај. 

Харадинај је на конференцији за медије након седнице косовске владе оценио да је опасна изјава шефа српске диломатије Ивице Дачића да је разграничење предлог Београда у преговорима са Приштином, пренео је РТК на српском језику. 

"Став Дачића није нов, само је још једном потврдио да је званични став Србије етничка подела, али то је оно што је довело до трагедије на Балкану. То су опасне изјаве, подела по етничкој линији је немогућа и неразумљива на политичком нивоу", рекао је Харадинај. 

Дачић је претходно, на питање новинара да ли је званична позиција Београда за решавање косовског питања да се разговара о разграничењу, потврдио да је званична понуда Београда да "на такав начин решимо наш проблем", додајући да евентуална линија разграничења још није написана, нити утврђена. 

EUR/RSD 117.5606
Најновије вести