Харченко: Амбасадор Годфри даје русофобне коментаре

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је данас да су коментари америчког амбасадора у Београду Ентонија Годфрија о стању медија у Србији "пристрасни и русофобни".
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

У интервјуу за данашње Вечерње Новости, он је рекао да је нетачна оцена да могуће обележавање новинара као страних агената или медија под контролом Стејт департмента у Србији репродукује "стратегију Кремља", и подсетио да је руски закон који је Годфри "неумесно споменуо", донет као одговор на притисак који се у САД врши на велики број медија из Русије.

"Парадоксално је да су опаске Годфрија изнете на скупу који је био посвећен култури дијалога биле веома удаљене од теме. Култура дијалога се опет своди на ''култ препирки''", рекао је Боцан-Харченко.

Он је истакао да се у настојању да се ограничи сарадња Србије са трећим странама примењују двојаки стандарди, односно "изопачена логика" која се своди на правило "или са Западом, или са Русијом".

Амбасадор Русије је поручио да се вишестрано стратешко партнерство Русије и Србије темељи на начелима суверене једнакости и узајамног поштовања, и изразио уверење да се и у Србији у потпуности прихвата такав приступ.

"Дајемо предност - не вербалним препуцавањима него пракси и реалном животу, резултатима који су потребни људима. Управо на њихово постизање би требало да буде усмерен ''културни дијалог''. Наиме, управо у уторак 24. августа уз учешће председника Александра Вучића спојен је железнички колосек на деоници брзе пруге Стара Пазова-Нови Сад коју граде Руске железнице", додао је Боцан-Харченко.

Он је на крају поручио да ће се сарадња са партнерима у Србији наставити на развијању међусобно корисних пројеката у свим сферама.

EUR/RSD 117.3378
Најновије вести