Харченко: Дејтон и Резолуција 1244 у интересу Србије и Русије

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан Харченко рекао је данас да је Резолуција 1244 и изворни Дејтонски споразум у интересу Србије и Русије.
bocan harcenko
Фото: Tanjug/D.Kujundžić, arhiva

Положај Београда на КиМ, који је гарантован је Резолуцијом 1244 СБ УН као и нормализација односа у БиХ на основу Дејтонског споразума из 1995. године, одговарају интересима две земље, и утичу на јачање безбедности на Балкану и целој Европи, рекао је он.

Поручио је да ће две земље наставити тесну сарадњу око Косова у циљу обезбеђења законитих интереса Београда гарантованих у Резолуцији 1244 СБ УН.

Харченко је објаснио да на том темељу, без повлађивања косовским Албанцима, треба да се граде, уз посредовање ЕУ, преговори између Београда и Приштине.

Приштина треба да реализује све претходне договоре, пре свега о формирању Заједнице српских општина, и да престане с покушајима да се тај модел, који обезбеђује права Срба, лиши садржаја, рекао је амбасадор Русије.

Гворећи о ситуацији у Босни и Херцеговини Харченко је рекао да нормализација ситуације у БиХ треба да се врши у оквиру унутрашњег дијалога строго на основу Дејтонског споразума из 1995. године.

Поводом Дана дипломатије који се обележава у Русији Харченко је оценио да Србија дели са његовом земљом визију кључних међународних тема и истакао да две земље негују пријатељске односе и дијалоге на највишем нивоу.

"И даље ћемо неговати пријатељство и поверење између Русије и Србије, усавршавати све димензије билатералног стратешког партнерства, чији је вектор одређен ритмичким дијалогом на највишем нивоу", казао је Харченко у ауторском тексту који је објављен у листу Политика.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести