Харченко: Запад долива уље на ватру немачко-француским предлогом

БЕОГРАД: Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оптужио је Запад да "долива уље на ватру" инсистирањем на француско-немачком предлогу за решавање косовског питања.
Ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko Foto: Tanjug/DUSAN ANICIC
Фото: Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан Харченко Фото: Танјуг/ Д. Аничић

Указујући на то да високи представник ЕУ за спољну политку и безбедност Жосеп Борељ "јасно алудира" да је сада неопходно усредсредити се на тај предлог, Боцан-Харченко је у саопштењу које преноси руска амбасада оценио да "по свој прилици, јавни став председника Србије Александра Вучића о томе за њега (Бореља) није важан".Другим речима: Запад је смањио напетост проблема регистарских таблица, који је Приштина вештачки створила, али није то урадио у циљу нормализације ситуације у покрајини. Сада поново долива уље на ватру, навео је Боцан-Харченко.

Подсетио је да је сагласност на посредовање Европске уније у дијалогу дала Генерална скупштина УН и истакао да се Брисел није посаветовао са државама-чланицама Светске организације "да би тако олако, заповеднички уврстио француско-немачки план у агенду дијалога".

Боцан-Харченко указује да већина, односно више од 100 чланица УН не признаје косовску „независност“ . Он се осврнуо и на заједниццку седницу парламената Албаније и самопроглашеног Косова, оценивсси да су у ЕУ олако примили као очекиване "алармантне поруке из Тиране" , које су према његовим реццима у духу идеја „Велике Албаније“ и које величају ОВК и њене вође оптужуне за злочине против човечности.

Све у свему, изгледа да посредничка делатност ЕУ нема ништа заједничко са улогом честитог брокера, закључио је Боцан-Харченко.

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести