Хил о Плану консултација Србије и Русије: Ту нема ничег посебног

БЕОГРАД: Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Београду Кристофер Хил изјавио је данас Танјугу да је видео План консултација Србије и Русије који су у Њујорку потписали министри Никола Селаковић и Сергеј Лавров и да у том документу нема ничег посебног.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Хил истиче да Србија има право на сопствену спољну политику, али и да САД имају право да буду јасне о ономе што мисле о одређеним одлукама.

"Русију су осудиле земље широм света, укључујући Србију. Нико не подржава Русију у њеном рату. Они желе да покажу привид да је могуће имати нормалне односе са њима. Ми се не слажемо са тим, као и већина света. Зашто би од било кога требало да добију било какву подршку", навео је Хил.

На питање зашто је Вашингтон тражио објашњење званичног Београда о потписаном документу, амерички амбасадор је одговорио да Србија има право на сопствену спољну политику, али да и САД имају право да буду јасне о ономе што мисле о одређеним одлукама.

Подсећа да је суштина читаве прве недеље заседања Генералне скупштине УН била "око напада Русије на свог суседа", који су, како је рекао, сви осудили, чему се прикључила и Србија.

"Међутим, били смо веома изненађени што смо крајем седмице, након што је то већ урађено, сазнали да су Србија и Русија потписале неку врсту споразума. Нисмо имали сазнања о чему се ту заправо ради. Али оно што знамо је да је потписивање споразума са земљом попут Русије, у седмици попут ове, било необично тако да смо тражили објашњење", казао је Хил.

Он је образложио и став да нико ништа не би требало да потписује са Русијом наводећи да у дипломатији "постоје граничне ситуације где једна страна верује у једну ствар, а друга страна у другу".

"Русија је земља која је заиста превазишла све границе прихватљивог. Постоји добар разлог зашто су доживели осуду са свих страна широм света. Питање је зашто сада потписивати било шта са њима. Русија треба да се фокусира на то да изађе из Украјине и моли све нас остале за опроштај", закључио је Хил.

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести