Хил: Србија треба да уради оно што је у њеном најбољем интересу

БЕОГРАД: Амбасадор САД Кристофер Хил изјавио је вечерас да Србија треба да уради оно што је у њеном интересу и да не сумња у искреност њеног руководства, кад јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

На годишњој генералној скупштини Америчке привредне коморе, амбасадор Хил је рекао да се усуђује да тврди да ће ЕУ, најзначајнији геополитичи пројекат у последних пет векова, остати недовршен док Србија и остале земље Западог Балкана не буду потпуно интегрисане у политичке и привредне структуре Европе, односно Европске уније.

Нагласио је да његово уверење расте да ће се Србија управо из тих разлога придружити другима.

Време је да Србија постане део те споне слободних земаља, рекао је Хил.

Амбасадор САД је нагласио да Србија треба да се одлучи да учини оно што је у њеном најбољем интересу и да уведе санкције Русији, као и остатак ЕУ.

Нико не воли када другоме мора да уведе санкције, али злу који се чини мора се пружити отпор, а део сваког отпора је потреба за солидарношћу, а Европска унија управо то ради, рекао је Хил и навео да Београд треба да има јасну позицију, као што је има у Уједињеним нацијама када је у питању руска агресија.

Амбасадор је казао да се Србија дуго супротставља санкцијама и да су сви разумели њену поруку.

Али, мада за све постоји тренутак и време, то време сада истиче. Србија треба да уради оно што је у интересу Србије и не сумњам у искреност њеног руководства, кад то руководство јасно изражава жељу да постане део ЕУ и пређе завршни део свог пута на Запад, казао је амерички амбасадор.

Навео је да је њихово партнерство са Европом изграђено на заједничким вредностима, које укључују посвећеност демократији, отвореним тржиштима и политичком и медијском плурализму.

Европски пројекат је захтевао време и његов пуни потенцијал ће захтевати нашу сталну упоност и велику дозу стрпљења, казао је Хил.

Према његовим речима, придруживање Европској унији не нуди уточиште онима који траже задовољство одмах, јер је то дуготрајан процес.

Хил каже да је незадовољство део сваког процеса који дуго траје.

Али незадовољство не може бити основа деловања. Уместо тога, Србија треба да будно пази на сопствене интересе, на то да њен морални компас увек показује на запад, рекао је он.

Амерички амбасадор је нагласио да верује и не сумња да је Србија на много начина већ донела одлуку.

Али, баш као у пословном свету, још нису сви обавештени, рекао је Хил.

Порука је јасна. Србија ће бити део Европе, да поменем још једну димензију овога - атлантских структура. То се већ дешава. То је само питање темпа и обима, закључио је амбасадор Хил.

Он је истакао да је Србија урадила многе ствари за дивљење, што је чини још привлачнијом за инвеститоре, али сматра да ништа не би изградило толико поверење него када би, како је рекао, "коначно показала храброст да реши свој сукоб са Косовом, дајући слободу обема земљама да следе европске судбине".

Хил каже да је за дивљење то што је Србија показала политичку храброст да се промени и да почне да се ослобађа болних места из прошлости.

Како је навео, кроз активно учешће у Берлинском процесу и промоцију "Отвореног Балкана" преузела је водећу улогу у регионалној економској интеграцији, градећи партнерства са бившим противницима, као и то што ради на успостваљању зелене економије фокусиране на  технологији за 21. век.

Док неки бирају да се баве тиме какве би биле последице ако се дозволи да се тај сукоб загноји, радије се фокусирам на могућности - већу стаблност, веће инвестиције, ближе односе са САД  и Еворпом и на крају брижу интеграцију у ЕУ, рекао је Хил и нагласио да је то управо будућност у коју је Србија већ толико уложила, те да је њен циљ надохват руке.

Казао је да зато позива Србију да нађе храбрости да донесе последње најтеже одлуке и да нераскидиво крене на пут ка својој европској судбини.

Охрабрујем вас, као пословне лидере и грађане Србије,  да се чује ваш глас како бисте осигурали да Србија мудро бира, навео је Хил.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести