Хил: За Србију отворен пут за Запад, избор на грађанима

БЕОГРАД: Амбасадор САД у Србији Кристофер Хил изјавио је да за грађане Србије постоји отворен пут за Запад уз оцену да је то пут којим Србија, уз све тешкоће, треба да иде, а да је на српским грађанима да направе избор.
kristofer hil, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

"Грађани Србије не стоје испред два пута са знацима - један за Исток, други за Запад. Пут за Исток је затворен на дуже време и мораће да се раде поправке. Али постоји отворен пут за Запад, то је пут којим Србија, уз све тешкоће, треба да иде", рекао је Хил.

Амерички амбасадор је навео да са председником Србије Александром Вучићем има редовне састанке на којима, како каже, разговарају о темама које их обојицу брину.

Како каже, са председником Вучићем је дискутовао о ситуацији у Украјини, односно руској агресији на Украјину, ситуацији у региону и подршци америчке администрације регионалној сарадњи, као што је иницијатива „Отворени Балкан".

"Не слажемо се по свим питањима, али свакако ћемо наставити да разговарамо. Мислим да је веома важно што имамо прилику да суочимо ставове о многим питањима", рекао је Хил у интервјуу за Данас.

Када је реч о европском путу Србије, Хил истиче да би волео да све иде брже, да поглавља у преговорима о чланству буду брже отварана уз оцену да је ЕУ учинила пуно за Европу и Србију, пре свега у инфраструктурним пројектима.

Хил је констатовао да постоји и отпор према ширењу ЕУ, можда не толико у владама већ у јавности и да зато на Западном Балкану треба још више радити на регионалним интеграцијама.

На питање има ли демократије у Србији, Хил је рекао да се много добрих ствари дешава у Србији и да не жели да категоризује стање демократије, као и да је на српском народу да сам одлучује о својим изборима, влади...

Хил је казао да расте консензус да је будућност Србије на Западу, да се повеже са евроатлантским системима, посебно са ЕУ.

''''Мислим да бисмо сви желели да видимо више прогреса у том правцу. Схватам да сви грађани Србије нису спремни да то прихвате, али мој став је да у неком тренутку Србија мора да одлучи који је најбољи начин да се заштити од туђих агресија, да се заштити у безбедносном смислу. Мислим да је најуспешнији начин кроз колективну безбедност'''', навео је Хил.

Говорећи о односима Београда и Приштине, Хил је казао да је разочаравајуће то што није било више напретка у односима.

Сматра да је ''''логично'''' да се тензије између Београда и Приштине смање и да се пронађе начин да обе стране крену напред, али да је обесхрабрен тиме како све споро иде.

Сматра да је добро што је ЕУ преузела да води тај процес и да је добро да се води дијалог.

''''Међутим, јасно ми је да још доста прогреса треба да се учини. Волео бих да видим јачу сарадњу, заједничко разумевање тога шта значи бити комшија'''', навео је Хил.

Говорећи о рату у Украјини, Хил је казао да ''''svi желе да се тај рат заврши јуче'''' и да је трагично што је, како каже, у Украјини почињено толико злочина у име Русије и Руса, а Русија је велика цивилизација.

"Толико тога су дали свету, а сада су увучени у страшне злочине и води их неко ко је земљу одвео у хаос", истиче Хил.

Додао је да нормализација односа са Русијом неће бити могућа неко време нагласивиши да злоцине у Украјини сви треба да осуде.

На констатацију да у Србији помињу америчке ратове, Ирак, Авганистан и питање има ли сличности са Украјином, Хил је казао да многи ратови имају сличности, али да верује да све што су Американци радили било где у свету нема сличности са оним у Украјини.

Коментаришухи пресуду Врховног суда САД о абортусу, Хил је навео да су многи Американци узрујани због одлуке да право на прекид трудноће није уставно право већ да припада савезним државама.

Подсетио је да се председник Џозеф Бајден о томе јасно одредио, наводећи да ће наставити да подржава репродуктивно право жена и да ту неће бити промена.

Како каже, на јачању демократије и права мора да се ради сваки дан и у Америци и у Србији.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести