Хоџис: Која је сврха руског Панцира у Србији?

ВАШИНГТОН: Уместо што купује скупе оружане системе против непостојећих претњи из ваздуха, верујем да би Србија на много бољи начин може да улаже драгоцена средства, изграђује инфраструктуру и отвара радна места, што би младим грађанима Србије градило веру у бољу будућност, каже амерички генерал потпуковник Фредерик Бен Хоџис.
1
Фото: Youtube Printscreen

Он је тако за Глас Америке прокоментарисао информацију да је први део противваздушног ракетног система "Панцир С", који је Србија купила од Русије, стигао на аеродом у Батајници.

Генерал Хоџис, бивши главнокомандујући америчких копнених снага у Европи, рекао је да државе имају право избора добављача војне опреме и оружја.

"Свака држава има право да набавља оружје по сопственој вољи. Волео бих да видим и да се друге западне државе укључе у конкуренцију у обезбеђивању онога што Србији треба. Србија има и других пријатеља и могла би да постигне много више од потпуне зависности од Русије", сматра Хоџис.

Хоџису, како преноси Глас Америке, није јасна сврха коју ће тај одбрамбени систем имати у Србији.

"Питам се чему ли ови системи служе? Од кога Србија сматра да треба да се брани? Запад је неуморан у проналажењу начина да приђе Србији. И не представља никакву претњу Србији", рекао је Хоџис.

Министар одбране Александар Вулин саопштио је да је данас на аеродром "Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, код Београда, стигао први део руског система противваздушне одбрана (ПВО) "Панцир С1".

Како је саопштило Министарство одбране, он је рекао да набавком дефанзивног наоружања, јединог таквог у региону, Србија наставља с јачањем своје одбрамбене моћи и увећањем потенцијала одвраћања".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести