Хоти: Или договор странака око председника или избори

ПРИШТИНА: Премијер привремених институција у Приштини Авдулах Хоти изјавио је данас да за избор председника постоје само две могућности - или договор политичких странака око новог председника или излазак на изборе.
avdulah hoti
Фото: Youtube Printscreen

Он је казао да је више него јасно да косовске институције немају председника и да би требало да се изабере нови, али да је за избор новог у скупштини потребно 80 гласова у скупштини које, како каже, ова владајућа коалиција нема, преноси приштински Репортери.

"То захтева да седнемо са опозиционим политичким партијама и видимо да ли можемо да се договоримо, а надам се да ћемо то брзо учинити. Уколико нема таквог договора онда треба да се договоримо о датуму избора, сигурно неки датум који одговара грађанима. То су два уставна пута којим треба ићи наредних недеља", рекао је Хоти.

Према његовим речима, вероватно ће се ускоро организовати први састанак са свим партијама на којем ће се разговарати о тим темама.

Говорећи о Специјалном суду, Хоти је рекао да се од његовог оснивања 2015. године очекивало да ће бити хапшења, али се није знало ко ће бити оптужен и за која дела.

Како каже, будући да није лако што је Косово остало без председника, двојице бивших председника скупштине и шефа једне парламентарне групе, треба бити обазрив у свом понашању према Специјалном суду.

"Сада смо у таквој ситуацији, и користићемо све инструменте Устава и закона који су нам на располагању како бисмо помогли.

Пружамо подршку њиховој одбрани, подршку дефинисану законом у оквиру Министарства правде", рекао је Хоти.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести