Ховенијер: Не подржавамо споразум који угрожава суверенитет Косова

ПРИШТИНА: Амерички амбасадор у Приштини Џеф Ховенијер изјавио је данас, после састанка у амбасади САД у Приштини посвећеног формирању Заједнице српских општина, да Вашингтон "не подржава ниједан споразум који крши Устав Косова" и додао да очекује да Приштина испуни своје обавезе.
a
Фото: Youtube Printscreen

Он је, такође, истакао да је оснивање ЗСО "хитна и важна ствар", преноси портал Репортери. Састанак је организован да би се чула различита мишљења о формирању ЗСО, рекао је Ховенијер новинарима после састанка на којем су учествовали представници владе и председнице привремених приштинских институција, председник скупштине, као и странке и представници цивилног сектора.

Амбасадор рекао је да је његова земља већ јасно ставила до знања да "не подржава ниједан споразум који крши Устав Косова" или који "угрожава његов суверенитет, независност и мултиетнички карактер", преноси Репортери.

"Ми смо спремни да пружимо експертизу и политичку подршку како бисмо осигурали да ово функционише у најбољој служби за све" становнике на КиМ, рекао је Ховенијер.

"Неколико високих америчких званичника је јасно ставило до знања. И желим да будем врло јасан у вези са ставом САД. Не подржавамо било какву обавезу која је у супротности са Уставом Косова и која није у складу са одлуком Уставног суда из 2015. године или која ће угрозити суверенитет, независност, мултиетнички карактер или демократске институције Косова", рекао је амерички амбасадор.

Он је позвао владу у Приштини да "пружи своју визију за Заједницу, која верује да штити будућност Косова као суверене, независне, мултиетничке, демократске државе и обезбеђује права мањина у складу са Бриселским споразумима и Уставом Косова".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести