Хрватска од Србије тражи да се суочи са својом прошлошћу

СИЊ: Хрватски министар ветерана Томо Медвед изјавио је данас да Србија мора да се суочи са својом прошлошћу и да се, како је рекао, само на истини може градити будућа перспектива у односима између две земље.
hrvatska zastava
Фото: pixabay.com, ilustracija
"Србија се мора суочити са својом историјом, са својом улогом у спровођењу великосрпске идеологије. Србија се мора суочити с истином и на тој истини морамо градити будућу перспективу", рекао је Медвед у Сињу одговарајући на питање како гледа на изјаве српског председника поводом овогодишњег обележавања Олује, преноси Хина.
 
Медвед је оценио да је "таква реторика континуитет" и да то "слушамо већ 25 година."
 
Упитан да ли ће у ту причу морати да се укључи неки међународни фактор, одговорио је да ту за њих не види неку улогу.
 
Додао је да у Хрватској знају своју историју и да ту историју "врло јасно свакодневно комуницирају".
 
"Очекујемо од Србије да се заиста суочи с истином, да прихвати чињенице - а они их итекако добро знају - и да на тој истини, на том трагу, градимо наше будуће односе", рекао је Медвед.
 
Он каже да ће наставити да траже нестале и тврди да имају сазнања да је бивша ЈНА спроводила ексхумације.
 
Подсетио је да је Влада у прошлом мандату 2019. године донела Закон о особама несталим у Домовинском рату који регулише надлежности свих у процесу прикупљања и поступања у откривању и предаји посмртних остатака члановима породице.
 
На питање да ли очекује бољу сарадњу са Србијом, рекао је да је то континуирани процес.
 
"Када говоримо о том питању са Србијом, ми имамо сазнања да је тадашња такозвана Југославенска армија на подручју истока Хрватске, након њиховог уласка у Вуковар и околину, да су спроводили ексхумације особа из примарних у секундарне гробнице. Имамо сазнања када су то спроводили, знамо чак и ко је то спроводио", тврди Медвед.
 
Додао је да су тражења усмерена управо на те показатеље као и да ће наставити да траже конкретну информацију о томе где су завршили посмртни остаци. Свакодневно раде на више локација, истиче, а тренутно је у поступку припрема за идентификацију неколико тела у Заводу за судску медицину.
EUR/RSD 117.1627
Најновије вести