Стефановић: Срби оплакују мртве и нестале у Олуји, Хрватска слави

БЕОГРАД: Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да док десетина хиљада Срба протераних из Хрватске у акцији "Олуја" 1995. још оплакују своје мртве и нестале, Хрватска слави ту војно-полицијску операцију.
Stefanovic Nebojsa/Tanjug/Sava Radovanovic
Фото: Танјуг/Сава Радовановић/Небојша Стефановић

Тешко је и замислити како се данас осећају породице убијених и несталих и сви прогнани Срби са својих вековних огњишта у хрватској војно-полицијској акцији ''Олуја''. Како се осећају они који већ пуних 25 година оплакују своје најмилије или они који још увек ни не знају судбину својих најближих, као и сви они који су морали оставити све што су стицали и једва спасавајући живу главу бежати из својих домова у изгнанство.

Нема утехе за њих, ништа њихове ране не може залечити, рекао је Стефаноивић.

У саопштењу за јавност, он је рекао и да ће, нажалост, и после 25 година Хрватска славити војну операцију у којој је више од 1.800 Срба погинуло или нестало, док је око 250.000 прогнано.

Славиће акцију у којој је спроведено етничко чишћење нашег народа и у којој су жртве у највећем броју били цивили, углавном старци, старице, жене и деца. Овај брутални злочин усред Европе и данас је остао злочин без казне. Време није донело правду за жртве ''Олује'' и то ће остати исписано као срамотна страница у историји Европе, истакао је Стефановић.

Он је такође нагласио да је поносан да се "Србија данас не стиди, не прећуткује и не скрива страдање сопственог народа, олакшавајући злочинцима да не морају да се суоче са својим неделом, како је то чинила у време претходних власти".

Поносан што данас обележавамо Дан сећања на страдале и прогнане Србе у ''Олуји'', што Србија већ шесту годину заредом, захваљујући одлучности председника Александра Вучића, више не ћути, како је то било некада, и што има снаге да гласно каже да је то био страховит злочин и не дозвољава да се заборави. То је најмање што као друштво дугујемо жртвама и прогнанима у злочиначкој акцији ''Олуја'', закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.5729
Најновије вести