И Жигманов за смањење броја потписа за листе националних мањина

БЕОГРАД: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов подржава иницијативу Ромске партије да се преполови број потписа бирача који подржавају изборне листе националних мањина, те да уместо тражених десет хиљада износи пет.
Predstavnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov Foto: Tanjug/video
Фото: Представник Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов Фото: Танјуг/видео

Жигманов сматра и да би таква иницијатива сигурно допринела већој излазности партија националних мањина.

"Ово је нормалан потез Ромске партије и то би представљало позитиван помак", истакао је Жигманов за Тањуг.

Он објашњава да данас постоји нелогична несразмера да се тражи десет хиљада потписа за предају листа, а за регистрацију странке националне мањине потребно је само хиљаду гласова.

"Испада да је лакше основати странку него изаћи на изборе, а треба управо супротно, извршити позитивну афирмацију спрам припадника оних заједница који су у бројчаној мањини", навео је Жигманов.

Он каже и да је бошњачка Странка демократске акције Санџака (СДА) већ подносила захтев за измену закона у скупштинску процедуру, са предлогом да је потребно хиљаду потписа подршке за излазак на изборе.

"Вероватно би и број од 5.000 био велик. Институтом јавних бележника сужена је могућност прикупљања потписа на 14 дана, а број нотара је далеко мањи од оних који су некад имали право попут службеника задужених за то", казао је Жигманов.

Славиша
15.01.2020 • 13:37
Господине Жигманов,колико је демократски,да Србима у вашој матичној земљи не дозвољавају ни своје ћирилично писмо да користе,док ви припадници Хрватске националне мањине у Србији слободно уживате у свим својим правима?Требало би од стране државе Србије увести тотални реципроцитет,па колико Србима права дате у вашој земљи и који третман имају Срби тамо да и ви исто толико права имате овде у Србији.Ваши грађани из хрватске слободно долазе и шпартају по Србији са својим аутомобилима са хрватским таблицама,и да нико никада није због тога имао непријатности,док је то за Србе у хрватској мисаона именица.
EUR/RSD 117.5673
Најновије вести