И Жигманов за смањење броја потписа за листе националних мањина

БЕОГРАД: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов подржава иницијативу Ромске партије да се преполови број потписа бирача који подржавају изборне листе националних мањина, те да уместо тражених десет хиљада износи пет.
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

Жигманов сматра и да би таква иницијатива сигурно допринела већој излазности партија националних мањина.

"Ово је нормалан потез Ромске партије и то би представљало позитиван помак", истакао је Жигманов за Тањуг.

Он објашњава да данас постоји нелогична несразмера да се тражи десет хиљада потписа за предају листа, а за регистрацију странке националне мањине потребно је само хиљаду гласова.

"Испада да је лакше основати странку него изаћи на изборе, а треба управо супротно, извршити позитивну афирмацију спрам припадника оних заједница који су у бројчаној мањини", навео је Жигманов.

Он каже и да је бошњачка Странка демократске акције Санџака (СДА) већ подносила захтев за измену закона у скупштинску процедуру, са предлогом да је потребно хиљаду потписа подршке за излазак на изборе.

"Вероватно би и број од 5.000 био велик. Институтом јавних бележника сужена је могућност прикупљања потписа на 14 дана, а број нотара је далеко мањи од оних који су некад имали право попут службеника задужених за то", казао је Жигманов.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести