ИФЈ и ЕФЈ осудиле упад демонстраната у зграду РТС

БРИСЕЛ:  Међународна федерација новинара и Европска федерација новинара (ИФЈ и ЕФЈ) осудиле су насилни упад учесника протеста "1 од 5 милиона" у зграду Јавног сервиса пре два дана у Београду, захтевајући од свих страна да поштују РТС-ову независност уредивања.
rts_upad
Фото: Танјуг (Видео)

У заједничком саопштењу објављеном на сајтовима ИФЈ и ЕФЈ, наводи се да је "група од око 100 антивладиних демонстраната упала у зграду РТС-а у суботу захтевајуци уживо укључење у програм".У саопштењу се подсећа да су демонстранти потиснути из зграде РТС-а након интервенције полиције."Био је то први пут после 20 година да су демонстранти напали седиште српског Јавног сервиса. Према наводима Удружења новинара Србије (УНС), демонстранти су напали и претили новинарима. Међутим, и уз све напетости, нико није повређен у инциденту", наводи се у саопштењу.

"Демонстранти су од мене тражили да се емитује посебан програм како би могли да изразе своје захтеве и питали су ме да позовем своје надређене. Назвао сам их и рекли су ми исту ствар коју сам ја већ објаснио демонстрантима: то није могуће. Затражили смо од њих да добровољно напусте зграду, али су они одбили. Полиција је морала да их потисне напоље. Неки од њих пружали су отпор па је полиција морала да користи силу. Није било тешких батина", рекао је за ИФЈ Зоран Станојевић, члан УНС-а и уредник на РТС-у који је био ту за време упада.

Додао је да новинари нису могли да раде док је зграда била под опсадом, а уредници и новинари закључани у редакцијама."Било је штете, сломљених врата и прозора, али је било јасно да уништавање зграде није био циљ демонстраната, нико од запослених није повређен. Након што су отишли, наставили смо да радимо", истакао је Станојевић.

Генерални секретар ИФЈ-а Ентони Беленџер рекао је да је упад у просторије било ког медија недопустив у демократским друштвима."Позивамо све стране, укључујући и државу, да заштите уређивачку независност РТС-а. Српско друштву заслужује независан Јавни сервис", напоменуо је Беленџер.

Генерални секретар ЕФЈ Рикардо Гутјерес оценио је да је Србији потребан нови закон о медијима којим би била гарантована потпуна независност менаџмента и финансирања јавног сервиса."Новинари државне телевизије морају да буду заштићени, како од било каквог мешања владе у њихов рад, тако и од мешања било ког другог извора", сматра Гутјерес.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести