Најдановић из обезбеђења РТС-а: Демонстранти нас изгурали

БЕОГРАД, НОВИ САД: Руководилац службе обезбеђења РТС-а Горан Најдановић изјавио је да су демонстранти сваке суботе долазили до улаза у Таковској улици, где би излепили зграду и одржали перформанс, а да је синоћ тамо ушао и њихов камион.
rts upad2, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

Све је било мирно, а онда сам добио позив од колега у Абердаревој. Када сам сишао доле, гомила људи већ је била на улазу.

Почели смо да се убеђујемо, да им објашњавамо да то није начин. Стали смо на врата да их спречимо, међутим Бошко Обрадовић и остали су кренули, изгурали су нас. Ја сам наложио да се позове полиција, каже Најдановић, преноси РТС.

Око 100 људи ушло је у зграду, тражећи студио из којег се емитује Дневник.

Срећом, нису знали где се студио налази и ту су лутали, убеђивали смо се и јурили по ходницима. Били су у деску, где су разговарали са дежурнима, каже Најдановић.

Он је навео да је ситуација била веома напета.

Приликом гурања на уласку поломљена су врата, онда док су тумарали не могу да кажем да је било неке штете, касније је настала штета на пар прозора на ходнику, наводи шеф обезбеђења.

До физичког инцидента дошло је када су демонстранти кренули да траже студио, како би се директно укључили у Дневник. У томе су покушали да их спрече припадници обезбеђења и уредници, које су ови изгурали.


НУНС и НДНВ: За упад крив - говор мржње

Независно удружење новинара Србије и Независно друштво новинара Војводине оценили су данас да су синоћњи инциденти у згради Радиотелевизије Србије “последица вишегодишњег ширења говора мржње, гушења медијских слобода и стварања атмосфере линча у друштву”.

Како се наводи у саопштењу, за то је “најодговорнији актуелни режим на челу са валдајућом Српском напредном странком”.

НУНС и НДНВ, како се наводи, сматрају да насилни упади у јавни медијски сервис нису примерени демократским и цивилизованим друштвима, “те још једном упозоравају државне институције да поступају у складу са законима како би се овакви инциденти предупредили, уместо да користе државну силу и примењују насиље над грађанима који протестују због гушења њихових основних права”.

Позивамо све државне институције да овај догађај најозбиљније схвате као аларм и коначно успоставе владавину права и поштовање закона, јер се друштво налази на ивици тензија које би, уколико ескалирају,  могле да имају несагледиве последице, пише у саопштењу.


Полиција је дошла за око пола сата. Нису интервенисали већ су ушли у зграду и почели преговоре да изађу мирним путем. То је трајало све до 21 час... Они су се бунили, полиција их је опоменула, упозорила да изађу. Пошто нису хтели, полиција је полако кренула једног по једног да изводи из зграде, каже Најдановић.

Неки од њих покушали су поново да уђу, али им није дозвољено јер је полиција направила живу ограду. Протест је настављен испред доњег улаза у Абердаревој улици.

Око тог улаза је била велика група људи, ту су направили штету – поломили наш аутомобил и бацали ограде, казао је шеф обезбеђења РТС-а.

Михајловић: Насиљем скрећу пажњу јер немају политику

Потпредседница Владе Србије и члан Председништва СНС Зорана Михајловић истакла је да у демократској земљи насиље није легитиман облик политичке борбе и да су упадом у РТС “Ђилас, Обрадовић и остали из Савеза за Србију показали за какве се вредности и за какву Србију залажу”.

Каква је то слобода, демократија и правна држава за коју се залажу Ђилас, Обрадовић, Јеремић и остали ако одбијају изборе, излазе из једних институција, док у друге упадају, у намери да силом спроведу своју вољу?, наведено је у саопштењу.  
Михајловић је даље упитала "који је њихов став и политика ако преко дана говоре да хоће да чувају институције, а кад падне мрак насилно упадају у РТС".

Кога они заступају, кад миран грађански протест претворе у сукоб с полицијом?, истиче Михајловић.

Како је навела, деловање опозиције у свим демократским земљама заснива се на другачијем програму од власти, али се у случају Савеза за Србију програм своди на насилну смену власти.

Имају ли Двери и Бошко Обрадовић шта да понуде грађанима осим претњи и насиља? За шта се залаже Драган Ђилас, који прети инвеститорима протеривањем, а на протестима наступа као силеџија? Има ли Вук Јеремић другу политику осим борбе за лични интерес? Има ли новопечени политичар Сергеј Трифуновић још неку идеју осим саморекламерства и слободе од одговорности, пре свега за њега самог?, упитала је Михајловић.

Не охрабрују се новинари на овакав начин

Упад демонстраната у зграду Радиотелевизије Србије не значи охрабрење новинарима, изјавила је новинарка Љиљана Смајловић гостујући на ТВ Прва.

Не охрабрују се новинари тако што им разбијеш врата, упаднеш унутра у просторије, они су синоћ изгледали као таоци, рекла је Смајловић гостујући у Јутарњем програму и додала да је кључна разлика и питање, да ли се синоћна догађања у згради РТС-а посматрају као “упад” или “улаз” и да се код тога виде политичке симпатије.

Ја сам гледала Н1, где је писало да су демонстранти ушли у зграду Н1. Гледала сам Н1 и страшно ме нервирало што на РТС-у нема ничега, на РТС-у иде програм као да се ништа не дешава и то ми је страховито ишло на живце. Међутим, ни на Н1 нема ништа о електричној тестери. Видела сам како људи иду кроз разбијено стакло, ако ви уђете у мој стан тако што развалите моја врата, а није истина оно што је рекао Бошко Обрадовић да је неко отворио врата изнутра. Ако тако уђете рушењем, а о тестери да не говоримо, то даје злокобну ноту целој ситуацији, рекла је она. 

Додала је да је на једном снимака видела новинара Зорана Станојевића који је изгледао уплашено.

Смајловић се осврнула и на изјаву једне од организаторке протеста Јелене Анасоновић која је навела да су “били на РТС-у како би охрабрили новинаре”, и додала да се људи не охрабрују тако што им разбијеш врата и упаднеш унутра. 

Политички аналитичар Дејан Вук Станковић истиче да су синоћни догађаји привукли пажњу медија из региона.

Он је рекао да је ово тест за правну државу.

Занимљиво је да су се ти догађаји ишли у директном преносу хрватских и косовских портала, такође био је директан пренос једне кабловске телевизије која има добре ресурсе очигледно, рекао је Вук Станковић гостујући на Тв Пинк.

Оне који су упали у зграду РТС каже апсолутно ни за шта није брига, сем изазвиање хаоса. 

Бивши шеф Кординационог центра за КиМ Небојша Човић рекао је да синоћну ситуацију “само будале могу да пореде са 5. октобром”.

Тада се протестовало зато што нису били признати резултати избора, а сада имамо завршене изборе и легитимно изабрану власт, а незадовољних ће увек бити..., сматра Човић.

Он је рекао и да упад опозиције на РТС представља ексер у ногу Србије.


РТВ у писму подшке осудила упад 

Радио-телевизија Војводине осудила је данас упад у зграду РТС-а и истакла да чврсто стоји уз ту медијску кућу у остваривању заједничке мисије јавног медијског сервиса.

Синоћни напад на медијске слободе и упад у вашу и нашу кућу, примили смо са дубоком забринутошћу и незадовољством. 'Медијска стратегија' људи који су синоћ извршили напад на Јавни медијски сервис, непримерен цивилизованом свету, је јасна: они су мера слободе медија и друштва у целини, наводи се у писму подршке колегама на РТС-у и генералном директору Драгану Бујошевићу.

Шаљемо вам искрену колегијалну подршку и желимо да останете узор професионалног медијског стваралаштва, додаје се у писму подршке Радио-телевизије Војводине.


Упад у телевизију је брука и срамота, знам да су то једва дочекали Приштина, Загреб, Сарајево, то је неодговорно у сваком смислу, одајем признање полицији, издржали су огромне провокације које су опасне и смишљене, рекао је Човић.

Он је навео да су медији данас требали да се баве 17. мартом, односно 15. годишњицом мартовског погрома на КиМ.

Додао је да је проблем КиМ важнији од наших међусобних односа, односно национална питања треба да буду изнад појединачних.

Председник скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун рекао је да су  синоћни изгреди несумњиво “саставни део и почетак државног удара”.

Код свих државних удара карактеристично је успостављање контроле водећих медија, рекао је он и додао да је Савез за Србију изашао из оквира легалног политичког деловања, и да је “на делу криминално и бандитско понашање”.

Сви медији који се залажу за објективно информисање, слободу информисања требало би да се солидаришу са РТС-ом и да прекину било какво извештавање о активностима Савеза за Србију, навео је Дрецун.

Маркетиншки стручњак Небојша Крстић рекао је да би било добро да се део опозиције врати политичкој дебати и уздржи од напада на медије.

Јучерашњи дан је логичан наставак ситуације у којој опозиција већ неколико година не успева да нађе место да политичкој сцени. Део опозиције не успева да дефинише своју политику и онда им преостаје да се баве насиљем или испровоцирају насиље који би ангажовало грађане којих има све мање на протестима, каже Крстић.

Он је похвалио понашање полиције истичући да су показали висок ниво суздржаности.

Постоји монопол силе и он припада држави, нико не може да посеже за силом осим државе и државних органа, и странке не могу да насиљем остварују своје интересе, рекао је Крстић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести