ИГОР МИРОВИЋ ЕКСКЛУЗИВНО ЗА "ДНЕВНИК" Велики пројекат за очување старог духа Сремских Карловаца

У намери да сачува стари дух Сремских Карловаца Покрајинска влада покренуће, уколико се покрајински посланици на сутрашњој седници на којој ће се разматрати измене и допуне буyета АП Војводине, сагласе са тим предлогом, пројекат свеобухватног уређења Сремских Карловаца по узору на Алмашки крај.
1
Фото: Ђ. Радивојевић

 Како каже за „Дневник“ председник Покрајинске владе Игор Мировић, у питању је пројекат у чијој изради ће учестовати више од десетине архитеката, пројектаната и инжењера из различитих области, а односиће се на центар Сремских Карловаца.

- Први пут ћемо издвојити новац да бисмо у наредних годину, годину и по дана добили пројекат обнове заштићене културно-историјске целине што ће бити основа за даља, будућа улагања – каже Игор Мировић. -  Реч је о улагањима која ће имати за циљ да на основу тог свеобухватног пројекта, потпуно јасно, предвидиво, прецизно из године у годину можемо Карловце да доведемо до стања у ком је данас, рецимо, Сентандреја. У интересу нам је да све буде потпуно уређено, инфраструктурно опремљено, да најшири део центра и када је реч о приватним кућама и када је реч о најзначајнијим објектима нашег културног наслеђа буду реконструисани и обновљени. На сутрашњој седници Скупштине АП Војводине ребалансом буyета за ову годину ћемо обезбедити новац потребан за то. Реч је о цифри од 150 милиона динара. Ставићемо га на располагање Покрајинском заводу за заштиту споменика културе који ће током лета покренути процедуру за избор пројектаната, који ће од јесени кренути у посао. Сигурно ће бити потребно годину дана, а можда и више да дођемо до свих неопходних дозвола да би онда тај посао - обнова Карловаца трајала више година, између пет и десет и да се све доведе у стање да можемо да кажемо: „Да, ми смо прва генерација која је створила услове да се жеља свих Срба у Војводини и из целог света, реализује, а то је да једно од наших најснажнијих духовних центара добије пажњу која ће омогућити не само развој целокупног места, већ и развој локалног туризма, посебно верског који је све значајнији“.


Реконструкција државног пута

На сутрашњој седници војвођанског парламента ребалансом буyета биће обухваћено још једно значајно улагање које ће обрадовати житеље Сремских Карловаца. Реч је о реконструкцији државног пута, који пролази кроз Карловце, за шта ће Покрајинска влада издвојити 307 милиона динара.

- Ове године ћемо започети реконструкцију државног пута у дужини од пет километара кроз Сремске Карловце. Постоје реални услови да се почетком јула крене у процедуру, ако покрајински парламент сутра усвоји ребаланс буyета. Посао ће бити поверен Јавном предузећу „Путеви Србије“, а све то ће, надам се, обрадовати Карловчане – каже Мировић.


- Једноставно речено, морамо да уђемо у тај посао јер то може бити изузетно важно за туризам и у Сремским Карловцима и у Новом Саду. Све је то повезано и заједничка развојна матрица коју ће овај пројекат постићи. Радимо по истом систему који смо применили када је Алмашки крај у питању. Кроз свеобухватно сагледавање стручњака свих струка који ће бити ангажовани желимо да коначно дођемо до основе за будућа улагања од више милијарди динара сваке године. То је циљ и најважнија вест за будућност Карловаца - напомиње Мировић.

Фото: Дневник/Р. Хаџић

Пре непуних месец дана Покрајинска влада одобрила је 45,96 милиона динара за реконструкцију пешачке стазе до Бранковог гроба на Стражилову, чиме ће бити настављено уређивање Фрушке горе и промоција њених туристичких потенцијала, али то није једино улагање када је у питању то популарно фрушкогорско излетиште, које се налази на територији карловачке општине. Председник Покрајинске владе наглашава да је у плану и реконструкција пута који води од Сремских Карловаца до Стражилова.

- Издвојили смо четири милиона динара за пројектовање тог пута- каже Мировић.- Очекујемо да пројекат реконструкиције, санације и проширења тог пута завршимо у наредна два-три месеца, а тај посао бисмо реализовали догодине. Осим саобраћајнице пројектоваће се и изградња водоводне мреже. Уређење стазе до Бранковог гроба ће бити готово, надам се, до краја ове године. Добро је да је Национални парк Фрушка гора преузео управљање Стражиловом јер верујем у садашњу управу тог јавног предузећа и да може бити активнија и учинити много више да то наше излетиште и наше светилиште када говоримо и о Бранку Радичевићу и његовом завештању, буде уређеније у времену које је пред нама. То су три конкретна пројекта на којима интензивно радимо сваке недеље и надам се да ћемо успети да на тај начин Стражилово доведемо до стања којим се можемо поностити као излетиштем са првокласним садржајем.


Центри за промоцију потенцијала Фрушке горе

Мировић истиче да је у току припрема пројектне документације за изградњу центра на Иришком венцу у оквиру којег ће НП Фрушка гора моћи да презентује све потенцијале те војвођанске планине. На том пројекту се ради у сарадњи са Министраством туризма и омладине, које је свој део новца - 50 одсто определило, док ће Покрајинска влада то учинити током јула, након ребаланса буyета.

- Процена је да ће вредност радова бити 170 милиона динара - каже Мировић. - После дуже времена добићемо објекат који ће пуно значити и за Национални парк и за туристе. То је нешто што на једном месту треба да представи све потнецијале Фрушке горе. Биће то полазна тачка туристима за боравак у природи, обилазак заштићених малих природних целина, манастира... Истовремено радимо на визиторском центру, и за то смо већ определили 36 милиона динара, у делу где су бизони које смо међународном разменом добили са границе Пољске и Белорусије. Тиме желимо да додамо још један садржај на Фрушкој гори.


Захваљујући Покрајинском фонду за обнову и развој Сремских Карловаца, формираном 2018. године, у том месту тече реконструкција градитељског наслеђа. Како каже Игор Мировић, Покрајина је до сада уложила око 600 милиона у обнову Сремских Карловаца, али није у потпуности задовољан читавим послом.

- Завршавамо фасаду Патријаршијског двора, обновили смо фасаду Саборне цркве, Жупног уреда, Сабове куће - куће оснивача прве гимназије у нашем народу, улагали смо у уређење дела унутрашњег простора Карловачке богословије, санацију крова богословског интерната и наставићемо с улагањем у ту школу. Сада нас очекује да заједно обезбедимо савременији начин грејања за ученике богословије. Уређујемо фасаде и кровове више приватних објеката на централном тргу. Завршили смо реконструкцију Улице браће Анђелић, која је важна због другачијег уређења саобраћаја у Карловцима у будућности, када се буде уредила пешачка зона у центру. Нисам у потпуности задовољан обновом, јер је након доношења  Закона о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца било потребно да и Влада Србије улаже новац у значајнијем износу. То се до сада није десило. Да ли ће и када, то је питање за председницу Владе и министарку културе. Ми смо учинили све са наше стране да тај закон угледа светлост дана, борили смо се и избрили за њега. Он је једногласно донет што није уобичајено. Не памтим да је неки закон усвојен једногласно у Народној скупштини Републике Србије, чиме  су и посланици показали високу свест о томе. Надамо се и очекујемо да ће Влада Србије да издвоји паре и баш због тога и инвестирамо у припрему пројеката да бисмо могли да конкуришемо – категоричан је Мировић.

Фото: С. Шушњевић

Говорећи о Фрушкој гори Мировић подсећа да је више од 50 километара  саобраћајница у претеклих неколико година реконструисано. Додаје да ће бити инсталирано пет малих станица за пуњење електричних бицикала. Једна је већ постављена  у сарадњи са хотелом Фрушке терме,а четири ће бити до до краја лета инсталиране.

- У договору са Националним парком поставићемо на четири-пет улазних праваца у Фрушку гору капије где ће запослени боравити и наплаћивати таксе за улазак – каже Мировић. - Сви национални паркови наплаћују улаз што је приход из ког се може одржавати парк. Наплата у НП Фрушка гора је мање ефикасна него у другим. Обезбеђено је 250 комплета клупа и оне се сукцесивно у свим деловима Фрушке горе где има излетника постављају. Такође је и 50 корпи за смеће планирано да се постави. Осим тога промовишемо бројне туристичке манифестације у Фрушкој гори. Једна од њих је Винска шетња која ће бити у септембру одржана у Иригу. У Врднику у септембру ће бити и други део манифестације Тоур де Фрушка уз полупрофесионалну трку на 90 километара. Ваља поменути и фестивал „Врдничка вила“ - омаж Милици Стојадиновић Српкињи. Обновили смо Михизову кућу и разматрамо шта можемо да оживимо од култрних потенцијала у Врднику.

Мировић подсећа и на улагање у обнову манастира као што је случај са Малом Реметом и у уређење пута до манастир Ђипша. Нису забрављени ни виноградари, винари и воћари.

- То је трајни задатак када је у питању Фрушка гора. Желимо више реда, уређеније саобраћајнице и места за излетнике, и на крају целог овог процеса да кроз заједничка инвестирања  или приватна улагања имамо најмање још два-три хотела у складу са урбанистичким и условима заштите на Фрушкој гори. Онда можемо да кажемо да ће она 365 дана живи и да неће бити  место за двчасовни излет, него место у ком ћемо развијати туризам у најквалтетнијем облику – закључује Мировић.

Зорица Милосављевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести