Игор Мировић ексклузивно за Дневник: Војводина купује магнетну резонанцу за Дечју болницу

НОВИ САД: Аутономна Покрајина Војводина у потпуности ће финансирати куповину најсавременије магнетнe резонанцe за Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, чиме ће покрајина по први пут добити апарат оваквог типа за дијагностику најмлађих грађана, сазнаје “Дневник”.
igor mirovic
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Покрајинска влада је у среду је усвојила амандман на буyет којим је предвиђено издвајање 100 милиона динара за набавку магнетне резонанце и од дана ступања на снагу новог буyета траје процедура за набавку мангентне резонанце. У овом тренутку такав савремени апарат неће имати нико у Србији, ни Институту за мајку и дете, ни Дечја болница у Тиршовој у Београду, изјавио је за наш лист Игор Мировић, председник Покрајинске владе.

Фондација “Магнет за љубав”, која је до сада прикупљала од донатора средства за куповину првог дијагностичког апарата за Дечју болницу, прихватила је да Покрајинскла влада сноси комплет трошкове набавке магентне резонанце, док ће фондација од прикупљеног новца да набави додатну опрему без које резонанца не може да ради, а преостала средства са рачуна фондације могао бити усмерен и на опрему који није у вези са магнетном резонанцом, а потребна је Дечјој болници.

За нови дијагностички апарат потребна је изградња објеката са посебним стандардима од 200 квадратних метара.

Мировић истиче да је пројекат тог објекта завршен и у току је процедура за исходовање грађевинске дозволе.

Објекат ће се налазити између Дечје болнице и Клинике за стоматологију Клиничког центра Војводине.

Градња објекта ће коштати између 15 и 20 милиона динара и у потпуности ће бити финансирана из покрајинског буџета.

Могли смо и да се још неколико месеци разговарамо са приватним компанијама, обавезујемо их и мотивишемо их да уплаћују новац у фонд за набавку магнетне резонанце, али у једном моменту сам размишљајући о томе куда су све и како одлазила срадства из нашег буџета у прошлости, помислио: - зар је могуће да двомилионска Војводина не може да издвоји 100 милиона динара и купи неопходан апарат? Мислим да можемо доста и сами, питање је само опредељења, уштеде, приоритета, представљања значаја који одређени сегмент у овој области има за најмлађе у Војводини, нагласио је председник Покрајинске владе.

Он се захвалио свим компанијама које су узеле учешће у овој акцији и рекао да су заједничком акцијом успели да обезбеде средства и за магнетну резонанцу и за пратећу опрему.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести