Инцко: Закон није усмерен ни против једног народа

САРАЈЕВО: Високи представник у БиХ Валентин Инцко данас је поводом доношења закона о забрани негирања геноцида поручио да његова одлука није усмерена ни против једног народа и за то навео пример концерта у Мостару.
Valentin Incko /Tanjug
Фото: Танјуг/АП/Валентин Инцко
"Ја знам да је једног ратног злочинца дочекао помоћни бискуп и неки свештеници са мисом захвалности, па је у Мостару био концерт подршке за шесторицу", навео је Инцко.
"Те ствари су се догађале и још једном кажем да моја одлука није против ниједног народа. Овде живе три добра народа, нема лоших и зато нема колективне кривице", рекао је он за Н1.
Реч је о концерту и скупу подршке шесторици политицких и војних лидера “Херцег-Босне”, који су пред Хашким трибуналом неправоснажно осуђени на укупно 111 година затвора за ратне злочине над Бошњацима током 1993. и 1994. године.
Инцко је додао да то не треба гледати само у смеру једног народа или два, тај закон може кршити сваки грађанин.
Навео је и да би добар домаћи закон био најбоље решење, али да до тога није дошло.
Дошло је, међутим, како је рекао, до ескалације и величања ратних злочинаца у већем обиму.
Говорећи о свом наследнику Шмиту, рекао је да мисли да он има пуно искуства у парламентаризму пошто је био у Парламенту у Немачкој.
"Једну ствар бих му оставио као аманет или савет, а то је владавина права. Све што се ради овде, јавни тендери и остало је питање правне државе. Ако нешто учини на том подурчју, онда ће цела држава бити правна држава“, поручио је.
Инцко је грађанима БиХ поручио и да верују у ту дивну земљу. "Верујте у ову заједничку кућу, у њој има места за све”, рекао је Инцко.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести