Инцко: Закон нема везе са колективном одговорношћу

БЕОГРАД: Одлазећи високи представник Валентин Инцко каже да његова интервенција у кривично законодавство Босне и Херцеговине нема никакве везе са колективном одговорношћу било којег народа, него се у потпуности односи на индивидуалну одговорност.
v
Фото: Youtube Printscreen

Инцко је, у интервјуу за "Данас", коментаришићи своју недавну одлуку да наметне промене у Кривичном закону које се односе на негирање геноцида, оценио "смешним" супротне тврдње неких политичара.

Подсетио је да је у саопштењу које је издао 23. јула нагласио да су Бошњаци, Хрвати и Срби - добри народи, као и да нема лоших народа, нити колективне кривице.

"Говор мржње, величање ратних злочинаца и ревизионизам или директно негирање геноцида и ратних злочина спречавају друштва да се суоче са прошлошћу. Такво понашање представља ново понижавање жртава и њихових најмилијих, док се на тај начин истовремено наставља неправда и угрожавају међунационални односи", сматра Инцко.

Све то, тврди он, спречава изградњу мирне и просперитетне будућности за Босну и Херцеговину.

На питање да ли верује да ће до краја године бити постигнут договор о Изборном закону БиХ, Инцко каже да се нада да хоће и додаје да је сада добар тренутак за то, јер је цела међународна заједница окренута ка решавању тог питања.

Како додаје, политичко деловање и решење морају доћи од домаћих актера, али међународна заједница ће помоћи. Он је као успех навео одржавање избора у Мостару након 12 година, а што је била, како каже, домаћа иницијатива и решење уз међународну помоћ.

"Не видим разлог да се овако нешто не понови и у питању изборне реформе", навео је Инцко и додао да, уколико се то питање не реши, може довести до компликације ионако, како оцењује, крхке и сложене политичке сцене у БиХ.

Истиче, да имајући у виду то, треба се фокусирати на спровођење одлука Европског суда за људска права.

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести