Иницијатива за неповерење влади за сада нема већину

ПОДГОРИЦА: О неповерењу влади Дритана Абазовића, након што је са патријархом српским Порфиријем потписао Темељни уговор, црногорски парламент ће гласати 19. августа на иницијативу пет странака, предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, које имају 36 посланика.
podgorica pixabay
Фото: pixabay.com

Осим ДПС иницијативи су се придружиле СДП, СД, Либерална партија и Демократска унија албанаца (ДУА), а као разлог је наведено да је Темељни уговор упререн против државних интереса.

Црногорски парламент има 80 посланика, иницијативу је потписало њих 36 посланика, што значи да им је за обарање власти потребно још најмање пет да би имали натполовичну већину за изгласавање неповерења извршној власти, која данас обележава 100 рада.

Према писању подгоричких Вијести, у случају да се овој иницијативи прикључе бивши дугогодишњи коалициони партнери ДПС-а, Бошњачка странка (БС) с три посланика и Албанска листа с једним, то и даље неће бити довољно за обарање владе.

Биће им, кажу, потребан бар још један глас “старе већине”, односно победничке коалиције на изборима 30. августа 2020, коју су чинили Демократски фронт (ДФ), Демократе и Грађански покрет (ГП УРА).

Вијести пишу да им из БС и Албанске коалиције нису одговорили хоће ли гласати за иницијативу о изгласавању неповерења влади.

Раније се спекулисало да би иницијативу која би водила ка ванредним изборима могле да подрже Демократе Алексе Бечића, али се то није десило. Из ове странке су јуче поздравили потписивање Темељног уговора са СПЦ и констатовали да је то питање “апсолутно завршено” и да више не може бити на столу.

Оценили су да је влада доживела “потпуни политички крах”, а премијер изгубио поверење највећег броја политичких субјеката, поручујући да ће Председништво странке, кад за то дође време, заузимати ставове о даљим потезима.

Посланик Демократа Момо Копривица саопштио је синоћ на РТВ Никшић да је циљ сваке опозиције да оконча нелегитимну власт, али да његова странка не жели да буде “било чији извођач радова” и “помоћна радна снага некоме од љутих или нервозних конституената владе”, пренеле су Вијести.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести