Интензивирана сарадња АП Војводине са француским регијама

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас, на Пословном форуму с Француском, у Привредној комори Војводине, истакавши да је овај форум прилика за веома конкретне разговоре, како би се постојећа сарадња интензивирала и проширила.
1
Фото: Игор Мировић, председник Покрајинске владе

Привредна сарадња Француске и Србије може бити много боља, а Војводина и париски регион Вал д’Оаз желе да кроз сарадњу привредника двају региона побољшају привредно-економске билансе, закључено је јуче на Пословном форуму с Француском, који је организован у Привредној комори Војводине.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је тај форум прилика за веома конкретне разговоре да би се постојећа сарадња интензивирала и проширила.

Фото: Покрајинска влада

Он је нагласио да није задовољан обимом сарадње Србије и Француске и да постоји добар основ да се она побољша.

– Привредна размена између Србије и Француске је око милијарду евра годишње, и то свакако није довољно да бисмо могли да кажемо да је успешна и да је на трагу потенцијала када је реч о привредно-економској сарадњи двеју држава – напоменуо је председник Покрајинске владе, и додао да је Војводина, као регион, посебно заинтересована за директна страна улагања. – Ми смо успоставили пријатељске везе и пословну сарадњу, али још увек постоји огроман потенцијал за проширење те сарадње, коју треба да конкретизујемо повезивањем преко привредних комора и привредника да бисмо били у потпуности задовољни. С обзиром на досадашња позитивна искуства, снагу француске привреде и, пре свега, на наше веома добре привредне потенцијале, очекујем да се многи договори на овом форуму конкретизују и уобличе, на обострану корист.


Инвестициони и развојни потенцијали

Председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић истакао је да су на јучерашњем форуму представљени инвестициони и извозни потенцијали АП Војводине и Републике Србије и да се, посматрајући кретање робне размене Војводине и Француске, може констатовати да укупна робна размена с Француском има тенденцију сталног раста.

– Данашњи форум резултат је иницијативе Покрајинске владе и ПКВ-а, као и Привредне коморе Вал д’Оаза и свих осталих наших француских пријатеља. Када је у питању робна размена Војводине и Француске, она има тенденцију сталног раста, те је у 2018. години износила 340 милиона евра, што је 6,1 одсто више него 2017. – казао је Вучуревић, и додао да реализација робне размене с Француском у прва два месеца ове године наставља узлазне трендове.


Он је рекао да је оптимиста када се ради о повећању робне размене с Француском.

– Француска сада запошљава у својим компанијама у Србији 13.000 људи, а Немачка 50.000. То говори о томе да има много простора за развијање сарадње с Француском, а овај сусрет изродиће конкретне договоре о начину те сарадње – рекао је Мировић.

Фото: Покрајинска влада

Француску делегацију, осим представника Привредне коморе Вал д’Оаза и Развојне агенције Вал д’Оаза, чине и француски привредници из 15 компанија.

– Мени је изузетно драго што видим да се, осим овог конкретног резултата наше пословне сарадње, стварају и пријатељства – рекао је председник Привредне коморе Вал д’Оаза и потпредседник Привредне коморе Париза Пјер Кишли.

Председник Развојне агенције Вал д’Оаза Жан-Франсоа Бенон рекао је да је на подручју Департмана и аеродром „Шарл де Гол”, а да Покрајинска влада и ПКВ имају потписане Споразуме о међурегионалној сарадњи с Департманом Вал д’Оаз, односно Привредном комором те области, и додао  да је на тај начин створена јака основа за даљи развој привредних односа.

Француску делегацију, осим представника Привредне коморе Вал дОаза и Развојне агенције Вал дОаза, чине и француски привредници из 15 компанија

– Већ три године постоји активна институционална сарадња између Департмана Вал д’Оаз и Војводине – рекао је Бенон. – Мени је изузетно задовољство што могу да кажем да је у том периоду остварена институционална сарадња не само између територије Вал д’Оаз и Војводине већ и да су три града из нашег департмана директно повезана с Градом Новим Садом.

На Пословном форуму с Француском представљени су потенцијали војвођанске и француске привреде кроз различите секторе индустрије. На Форуму су учествовале компаније које производе електромагнетне вентиле, навоје, термопластична црева; које управљају водоводном мрежом, хидрауличном опремом, заштитом од пожара, производњом боца за гас, вентилационим системима, испуштањем отпадних вода, као и компаније чије су делатности аудио-визуелна продукција, као и дистрибуција.

Француска сада запошљава у својим компанијама у Србији 13.000 људи, а Немачка 50.000. То говори о томе да има много простора за развијање сарадње с Француском, а овај сусрет изродиће конкретне договоре о начину те сарадње (Игор Мировић)

Међу француским привредницима нашао се и Владимир Јовановић, пореклом из наше земље, који представља компанију која се бави органском производњом. Он је објаснио да је циљ његовог учешћа на пословном форуму да прошире производњу на Војводину, где је, како је рекао, неопходно да има много више површина за органску производњу да би се смањила употреба хемијских производа у пољопривреди.

– Заинтересовани смо за то да овде оформимо фарму и развијамо сеоски туризам и да део органске производње остваримо у Војводини – рекао је Јовановић.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести