ИНТЕРВЈУ: ПРЕДСЕДНИК СНС, ПОТПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ И МИНИСТАР ОДБРАНЕ МИЛОШ ВУЧЕВИЋ: Потребна нам је политичка мудрост да сачувамо државу

Држава мора да се чува и сачува, упркос свим притисцима и изазовима, а за то је потребна политичка мудрост. Ми Дан државности обележавамо у славу на Сретењски устав, симбол опстанка, напретка и просперитета Србије. Управо у томе је срж политике коју спроводи државно руководство на челу са председником Србије Александром Вучићем.
2
Фото: Министарство одбране

Та политика подразумева доношење тешких одлука које су у најбољем интересу за наш народ, без прелажења наших црвених линија, мудро балансирајући односе са светским силама. То значи да Србија седи у својој столици и да се бори за свој народ, за то да будућим генерацијама остави у наследство бољу, богатију и модернију државу. Наши потомци морају знати шта су им корени и традиција, јер то мора бити дубоко уткано у биће нашег народа. А историја ће показати и судити ко је вера, а ко невера!

Овако започиње интервју за празнични број „Дневника” Милош Вучевић, председник Српске напредне странке и актуелни министар одбране и потпредседник Владе Србије. Он је говорио о важним победама Србије и председника Вучића на међународном плану, његовом историјском говору на најважнијој светској говорници у Савету безбедности УН, али и о срамном понашању опозиције, притисцима Куртија, који спроводи терор над српским народом на КиМ, као и о досадашњим реакцијама на увођење војног рока, формирању владе и о свом родном Новом Саду и предстојећим локалним изборима.

Фото: Министарство одбране

Сматрате ли да је наступ председника Вучића на ванредној седници Савета безбедности УН мала победа Србије?

– Али значајна! Био је то јасан и снажан државнички говор у циљу заштите суверенитета и националних интереса Србије. Председник Вучић је на седници Савета безбедности УН цео свет упознао са неподношљивим положајем Срба на Косову и Метохији, и јасно је поручио да Србија неће дозволити да њен народ буде избрисан гумицом. У свом филигрантски прецизном говору објаснио је какав терор трпе наши сународници на Косову и Метохији, у како тешким условима живе, и о кулминацији Куритијеве репресије оличеној у укидању домаће валуте. То је још једна потврда да је његов једини циљ да подручје Косова и Метохије очисти од Срба. И то су могле да чују све чланице Савета безбедности УН, уз пуно аргумената и чињеница о нападима на Србе, њихову имовине и имовину Српске православне цркве, о свему што режим Аљина Куртија систематски ради на етничком чишћењу Срба са Косова и Метохије. Правним формулацијама је указано да спроводе злочин против човечности.

Прва седница Скупштине Србије одржана је уз опструкцију опозиције. Да ли очекујете да се може доћи до неког међустраначког дијалога?

– Сви они заједно, и леви и десни, још једном су показали своје право лице и шта им је циљ – да штите искључиво тајкунске интересе и сруше Вучића не бирајући средства, од напада на породицу до ширења најгнуснијих лажи. Говоре најгоре о својој земљи, траже да се уведу санкције. Они нападају председника републике који је добио подршку преко два и по милиона грађана Србије. Значи, нападају народ и Србију. Какав је то патриотизам? То је чист аутошовинизам који директно угрожава наш народ, како у централној Србији тако и на Косову и Метохији и у Републици Српској. Наратив да је Вучић крив јер режим у Приштини на челу са Куртијем хоће да протера све Србе, није само огаван и опасан, већ може додатно да погорша положај нашег народа на КиМ. Срби са КиМ то знају. А држава ће наћи начин да остану и опстану на својим вековним огњиштима.

Фото: Министарство одбране

Очекујете ли да ће опозиција опструирати парламент?

– Ништа добро не очекујем од њих. На конститутивној седници су правили сцене које ни Курти не би боље режирао, чак су уместо испред симбола Републике Србије заклетву полагали у холу скупштине испред камера Јунајтед групе. То је та срамотна опозиција. А да свима буде јасно, ово су били најчистији избори до сада. Не постоје никакви докази да није тако. Постоје само лажи и подметачине оних који су изгубили изборе. И спремни су на све само да се дочепају власти. Међународној заједници шаљу поруке – прихватићемо све, признаћемо Косово, укинућемо Српску, то је геноцидна творевина… Једино не могу народ да убеде, јер их народ неће и не верује им. И зашто би им веровали када се они боре против Србије, што су показали у истом дану у којем се председник Вучић у Савету безбедности Уједињених нација борио за Србију. И не бих да трошим речи о резолуцији Европског парламента, јер није ни прва ни последња. Резолуције дођу и прођу, али заувек ће остати срамота оних који су јој аплаудирали, а то је Ђиласова опозиција. И заувек ће остати записано да је ту исту резолуцију Курти користио на Савету безбедности УН као аргумент у борби против Србије.  

Према најавама, Влада Србије требало би да се формира у марту, раније од рокова које закон предвиђа. Као председник највеће странке и листе која је освојила највећи број гласова, да ли сматрате да се може очекивати сарадња са странкама са којима сте и  до сада били у коалицији?

– Одржана је конститутивна седница скупштине и почели су формално да теку рокови за формирање владе. Српска напредна странка је освојила укупно 129 мандата, што је довољно да самостално формира владу. И то не би било први пут. Али ми смо, пре свега, државотворна странка и разговараћемо са досадашњим коалиционим партнерима. Ту пре свега мислим на Савез војвођанских Мађара и СПС. Пред Србијом су велики изазови и јако је важно да се сви важни пројекти реализују. Као што је познато, 2027. године смо домаћини Експа, што је огроман развојни потенцијал за нашу земљу. То ће променити слику Србије.


О омиљеном хобију читам у „Дневнику”

Да ли, поред бројих обавеза, имате времена за пецање, вашу, као што је познато, велику љубав?

Фото: Instagram @milosvucevic

– Нажалост не, али и даље сам велики љубитељ спортског риболова. Успео сам пред крај године да са млађим сином Данилом проведем неколико сати на реци. Волео бих да могу чешће. Али, зато имам „Дневник”, у којем могу да читам рубрике о риболову и приче са наших река. Честитам вам на томе!


Јавност лицитира о кандидатима за премијера. Ваше име се такође помиње. Да ли је било разговора о могућим кадровским и персоналним решењима?

– Медијима је то увек занимљиво. Као што сам већ рекао, СНС је државотворна странка и битна је политика коју ћемо спроводити, стратешки правац деловања владе која ће искључиво радити у интересу и за интересе грађана. Влада која ће радити као тим, која неће бити раштимовани оркестар, влада која ће радити заједном са председником државе. О кадровским решењима ћемо разговарати на органима странке, како то демократски принципи налажу.

Покренута је званична иницијатива враћања обавезног служења војног рока, односно укидање одлуке о суспензији. Какве су по вама реакције и да ли ће да важи стара изрека „радо иде Србин у војнике”?

– Војска је поред цркве и председника институција којој грађани Србије највише верују. Идеју о враћању војног рока подржала је популација старости од 18 до 29 година, што иде у прилог народној да ће Срби радо ићи у војнике. Народ  има потребу за јаком и снажном војском, јер се тада осећа безбедно и сигурно. Морамо да стварамо нараштаје који ће знати да чувају своју слободу, који ће знати како се брани отаџбина, а не бескичмењаке који немају однос према својој земљи, па ни сами према себи. Ја нисам прво грађанин света, већ сам прво Србин и грађанин Србије. Али, поносан сам на чињеницу да се буди ново сунце, да генерације које стасавају у себи носе тај здрав патриотски дух.

Фото: Министарство одбране

Огромна су улагања у опремање војске савременим борбеним системима, оружјем. Побољшан је положај припадника војске. Да ли сте задовољни досадашњим резултатима?

– Србија ће наставити са опремањем јединица Војске Србије. Оперативна способност Војске Србије ће бити знатно унапређена увођењем у наоружање нових сложених борбених система, нарочито оних које су развили Војнотехнички институт и фабрике наменске индустрије. Поносан сам на све припаднике Војске Србије који свакодневно извршавају своје задатке. Настављамо да побољшавамо њихов положај, градимо станове, зараде су им повећане од 13 до 25 одсто. Јака војска значи јаку државу. Наша војска је на релевантним светским листама најбоље позиционирана и оцењена као најјача у региону.

Силвиа Ковач

 

Нови Сад сам оставио у сигурним рукама

Ово је изборна година за многе локалне самоуправе. Нови Сад, као други највећи град у Србији, и најзанимљивији је. Као дугогодишњи градоначелник Новог Сада, реците нам који су, по вашем мишљењу, највећи адути СНС за новосадске изборе.

Фото: Instagram @milosvucevic

– Нови Сад сам оставио у сигурним рукама. Градоначелник Милан Ђурић је, на шта сам посебно поносан, наставио политику развоја, на којој смо предано радили протекле деценије. Уверен сам да ће Новосађани то поново препознати. Наш град фантастично напредује и развија се. Једини је град у Европи у којем се истовремено граде три моста. Отворене су бројне фабрике, развојни центри светских компанија, попут Континентала, Шнајдер електрика… Јапански Нидек гради огромно постојење. Ту су Аптив, Бери Калебо… да их не набрајам све, списак је дугачак. Нови Сад је део светске ИТ мапе, европска престоница културе, омладинска престоница Европе. Нови Сад је први град у којем су државни вртићи бесплатни, а за привате град даје субвенције. Водимо одговорну социјалну политику и бригу о свим грађанима. У Новом Саду је заиста лепо живети.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести