ИНТЕРВЈУ Владимир Батез: Поносан на 190 реализованих пројеката

НОВИ САД: Окупљање око пројеката и добра сарадња свих нивоа власти дају резултате и у војвођанском спорту. Покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез у интервјуу за „Дневник” каже да је од друге половине 2016. године, када је формирана ова покрајинска влада, до краја 2018. у спорту реализовано 190 инфраструктурних пројеката, вредних 273 милиона динара.
1
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Да ли сте и као прослављени одбојкашки репрезентативац Србије лично задовољни оним што је до сада урађено у спорту?

– Задовољан сам и поносан сам на резултате у области спортске инфраструктуре, која је предуслов за бављење спортом и његов развој. Формирањем ове покрајинске владе, Покрајински секретаријат за спорт и омладину је успоставио посебан сектор за бављење инфраструктурним пројектима и учињен је значајан напредак. Буyет за те намене је сваке године све већи и од друге половине 2016. до краја 2018. реализовано је укупно 190 пројеката, вредних 273 милиона динара. Те пројекте финансирамо кроз годишње конкурсе и важно је напоменути да је овогодишњи конкурс Секретаријата још актуелан. 

Који реализовани пројекти су за вас најзначајнији?

– Неки од најзначајнијих пројеката који смо реализовали или је њихово спровођење у току, односе се на опремање спортских центара, спортских сала и школских спортских терена. С обзиром на то да нам је циљ био да доведемо што већи број великих такмичења у земљу, и опремање инфраструктуре је било неопходно. Тако да смо за потребе доласка кошаркашке репрезентације после 13 година прошле године обновили и подржали куповину два велика семафора у Великој и Малој дворани новосадског Спенса, вредна 6,5 милиона динара. Од великих пројеката, с десет милиона динара смо подржали санацију једне од најстаријих спортских дворана, у Црвенки, која је у изузетно лошем стању. Изградњу фискултурних сала, примера ради, у Раковцу у општини Беочин, подржали смо са шест милиона динара, ревитализацију терена за физичку културу и спортску рекреацију „Партизан” у Шиду са четири милина, санацију спортских терена у Еђшегу, који су најстарији кошаркашки терени у Новом Саду, урадили смо заједно с Градом Новим Садом и низ других пројеката.

Која је циљна група Секретаријата код инвестирања?

– Наша основна циљна група је школа. Санација, опремање, адаптација и изградња школске спортске инфраструктуре као основне базе за развој спорта. У градовима има доста добре понуде из области спорта, али у мањим местима, у селима, једино место окупљање деце је спортски терен, тако да њима много значи подршка и зато с локалним самоуправама веома водимо рачуна о томе да тамо где је стварно огромна потреба за изградњом неких нових садржаја или обнављање спортске инфраструктуре из седамдесетих или осамдесетих година, направимо мултифункционалне терене које ће бити свима доступни и за рекреацију и такмичење. Спроведено је 69 пројеката за опремање школске инфраструктуре, 48 пројеката за њихово одржавање, 31 за опремање јавних спортских објеката и 45 за њихово одржавање. Осим тога, окупљањем око пројеката учествујемо и у многим капиталним инвестицијама преко Управе за капитална улагања. Примера ради, један од највећих пројеката је реконструкција Градског стадиона у Зрењанину, чија укупна вредност је 198 милиона динара, а Покрајинска влада и Управа за капитална улагања учествују са 120 милиона динара. Реконструкцију Градског стадиона у Суботици подржали смо заједно с Министарством спорта и омладине, наше учешће било је десет милиона динара за адаптацију и обнављање фудбалског терена. Управа за капитална улагања само је ове године за седам пројеката у области спортске инфраструктуре издвојила 460 милиона динара.


Спортска породица

Да ли се ваша деца баве спортом и да ли их усмеравате ка такмичарским спортовима?

– Ми смо спортска породица. Моја супруга Маја је професор на Факултету спорта и физичког васпитања, на предмету Теорија и методика физичког васпитања, едукује будуће наставнике физичког васпитања, у млађим категоријама је била репрезентативка у кошарци. Тако да наша деца имају већ из куће велику подршку за бављење спортом. Имамо троје дивне деце. Најстарији Лука има 12 година и тренира кошарку. Са својом екипом је градски првак Новог Сада и првак Војводине у свом годишту. Кћерка Лана је исто породична нада. Има десет година и тренира одбојку. На Републичком такмичењу у школском првенству је освојила две медаље ове године. Са својом школом „Јован Поповић” је била првакиња на полигону свестраности у Крагујевцу, а у бацању вортекса појединачно је освојила треће место, тако да је Лана мултиталентована. Најмлађа кћерка Андреа има пет година и она је тренутно на плесу и спортској гимнастици, тако да смо права спортска породица. 


Колики је буџет Секретаријата за ову годину?

– Тенденција је да се буџет повећава сваке године. У овој години буyет за спортску инфрастуктуру – оно што је Секретаријат планирао – износи 66 милиона динара. Сваког дана нам пристижу нови захтеви за улагање. Битно нам је да у подршци пројеката будемо присутни у свакој локалној самоуправи. Сваку сам и обишао да видим стање спортских терена. Упознао сам много људи који се стварно боре за то да тој области дају значајан допринос.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Да ли као покрајински секретар, али и као некадашњи врхунски спортиста, можете утицати на то да се деца што више баве спортом?

– Наравно. Тиме се бавимо на дневном нивоу. У самом програму развоја спорта Аутономне Покрајине Војводине, осим врхунског, значи такмичарског спорта, за нас је истог приоритета и подршка, унапређење и развој школског спорта, рекреативног спорта и спорта инвалида и свих других области. Веома је важно да се, и када нема могућности да се та настава у школама спроведе, кроз неке пројектне активности – у које би се укључили људи с високим образовањем из области спорта – направе неки нови садржаји и да укључимо што већи број деце. И сами знамо да је данас огроман друштвени проблем мањак физичке активности деце. Велики број деце данас време проводи испред рачунара и на друштвеним мрежама, које их одвлаче од физичке активности.    


Одбојка највећа љубав

Недостаје ли вам одбојка? Играте ли барем рекреативно?

– То ме многи питају. Наравно да је одбојка мој живот, и била је највећа љубав мог живота и професија, тако да ће она увек имати своје место у мом животу. Последњих неколико година, међутим, немам могућности за бављење одбојком јер је врхунски спорт оставио одређене последице. Једно колено ми је доста потрошено кроз каријеру и имам проблеме при трчању. Од физичких активности су ми препоручени и доступни пливање и вожња бициклом када за то нађем време.


 

Колико Покрајина може финансијски помагати своје спортисте који се припремају за неко такмичење? 

– Као Секретаријат, кроз неколико конкурса подржавамо и спортисте из Војводине, организацију такмичења од посебног значаја за АП Војводину и учешће спортиста на великим такмичењима. Кроз програм стипендирања дајемо подршку нашим најперспективнијим спортистима. Ове године ћемо кроз програм подршке финансирати 90 најперспективнијих спортиста из 30 грана спорта. За ту намену је опредељено 18,7 милиона динара. У односу на 2016. годину, значајно смо повећали број грана спорта којима се додељује стипендија и дошли смо до броја од 90 спортиста, а затекли смо стипендирање 50 спортиста. Наравно, за афирмацију школског спорта, клубови, школе и спортска удружења такође могу конкурисати и тражити подршку за одређени пројекат.

Ержебет Марјанов

 

 

 

Организујемо велика такмичења

– Посебно ми је драго што је Секретаријат за спорт и омладину, уз подршку Града Новог Сада, успео да доведе неколико сениорских такмичења у Нови Сад и Војводину. Имали смо сениорска европска првенства у рвању, каратеу, мачевању, кадетско европско првенство у кошарци, Лигу нација у мушкој одбојци, А кошаркашку репрезентацију после 13 година у Новом Саду и многа друга такмичења. Ускоро имамо једну групу европског сениорског првенства у кошарци за жене која се игра у Зрењанину уз нашу подршку. Организовали смо СОШОВ, највећу војвођанску ђачку олимпијаду у историји војвођанског школског спорта, учествовало је око 5.000 деце, и на то смо посебно поносни. Данас ћемо, после много година, имати и најбољу мушку А репрезентацију у рукомету на Спенсу. То је кључна утакмица за одлазак на Европско првенство у рукомету и надамо се позитивном резултату – навео је Владимир Батез 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести