Истекао рок пријава за изборе на северу Косова, Српска листа не учествује

ПРИШТИНА: Рок за пријаву кандидата и кандидаткиња за ванредне локалне изборе у четири општине на северу Косова, истекао је у 16 сати, саопштено је из Централне изборне комисије у Приштини.
glasacka kutija, Tanjug
Фото: Dnevnik, ilustracija

Српска листа није поднела кандидатуру.

Централна изборна комисија саопштава да је истекао рок за подношење пријава за оверу политичких субјеката и кандидата који желе да учествују на ванредним изборима за градоначелнике општина Северна Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић и на ванредним изборима за скупштине општина Звечан и Лепосавић, који ће се одржати 23. априла 2023. године, рекао је портпарол ЦИК-а Ваљмир Ељези.

Осим представника највећих партија које окупљају Албанце, за градоначелника Лепосавића се кандидовао Александар Јаблановић, лидер Партије косовских Срба, а за градоначелницу Звечана, независна кандидаткиња Слађана Пантовић.

Српска листа није кандидовала своје представнике а, како је раније саопштила, а у уторак потврдила на састанку са америчким амбасадором у Приштини, Џефријем Ховенијером, на изборима неће ни учествовати.

Разлог је, како је саопштено, што нису испуњени њихови захтеви да се формира Заједница српских општина и да се припадници косовске специјалне полиције повуку са севера покрајине, због чега су и напустили приштинске институције.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти је раније током дана позвао српске политичке партије да се пријаве на изборе, а Србе да изађу на изборе 23. априла ове године.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести