Истраживање: Кад би избори били у недељу - за СНС 59,1,СПС 9 посто

БЕОГРАД: Када би се избори у Србији одржавали у недељу, резултати се не би много разликовали у односу на оне од 21. јуна, показује прво постизборно истраживање рејтинга агенције Фактор плус.
izbori, Tanjug
Фото: Танјуг/видео

Српска напредна странка би, према том истраживању, имала натполовичну већину или 59,1 одсто подршке бирача.На другом месту и овога пута била би коалиција СПС/ЈС са девет одсто гласова, а преко цензуса прешао би још само Српски патриотски савез Александра Шапића, који би освојио 5,1 одсто.

Притом, преноси данашњи Блиц истраживање Фактора плус, када се каже цензус, мисли се и на стари од пет и нови од три процента.Директор агенције Фактор плус Владимир Пејић каж да СНС и даље добро стоји, слично као и на изборима."Напредњаци су у тврдили бирачко тело, социјалисти имају несто мање него 21. јуна, док је Шапићев СПАС мало јачи", наводи Пејић за Блиц.

Први пут после дужег времена некадашње конститутивне странке Савеза за Србију стављене су у истраживање самостално."Из СзС се издваја мало Ђиласова Странка слободе и правде, али незнатно", каже Пејић.На евентуалним изборима у недељу ССП би имала 3,1 досто гласова, Народна странка Вука Јеремића 2,3, следе Двери са два одсто.

"Простим сабирањем ове странке имају више него што би имале ка СзС. Изглед да су схватиле да уједињењем губе гласове", рекао је Пејић и додао да ако погелдамо оно што се догодило у Црној Гори, можда то и није лоше.Њавеће изненађење, истиче Пејић, је то сто Демократске странке у истраживању нема.

"Радим истраживања од 1996. године и никада се ово није догодило. За ДС ово је поражавајуће и опасно по опстанак. Морају да се пробуде, ревитализују и среде ситуацију у којој су", оцењује Пејић и додаје да постоји резервоар гласова од 10 до 15 одсто који чека једну такву странку, али ти гласови треба да се заслуже.

Када је реч о излазности, на изборе у недељу изашло би 47 одсто испитаника, 31 одсто не би, а 21 одсто нема став.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести