Иван Ђоковић с представницима пољског Војводства Лубуш

НОВИ САД: Потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за привреду и туризам, Иван Ђоковић, састао се у Покрајинској влади с високим представником пољског војводства Лубуш, Тадеушом Једржејчаком, који борави у АП Војводини с представницима привредног сектора који су узели учешће на регионалном пословном форуму у Новом Саду.
ivan djokovic
Фото: vojvodina.gov.rs

Ђоковић и Једржејчак су раговарали о могућностима међурегоионалног повезивања, продубљивања сарадње, као и о интензивнијем повезивању универзитета и здравства две регије и образовног кадра.

Тадеуш Једржејчак борави у Војводини с групом предузетника који учествују на Регионалном пословном форуму, који се од 25. до 27. септембра 2018. године одржава у Привредној комори Војводине у Новом Саду, на B2B сусретима заинтересованих компанија и привредника, као и представника пословних институција. Сектори на које је стављен фокус ове године су туризам, пољопривреда и прехрамбена индустрија, као и метало-прерађивачка индустрија.

Ђоковић је истакао значај пријатељских односа две регије и њених представника, и подсетио на недавне разговоре у Зјелоној гори у вези са потенцијалним запошљавањем људи из Војводине и Србије.

Препознајемо потребу за интензивнијом сарадњом. Код нас је дошло до снажне експанзије страних инвестиција у аутомобилској индустрији. Значајна је кинеска инвестиција од 1,3 милијарде долара у фабрику аутопнеуматика на територији Града Зрењанина. Када узмемо у обзир инвестиције у претходном периоду, значајно је истаћи да ће оне преузети преостали део расположиве квалитетне радне снаге, а услед присутног одлива радне снаге у иностранство, почеле су да се примењују мере како би се радници задржали. Држава је подигла цену рада са тенденцијом да се то настави и у будућности, при чему су послсодавци изложени конкуренцији, што домен индустријске производње приближава европским стандардима, рекао је Ђоковић, осврнувши се и на извесно повезивање сектора здравства и високог образовања.

Ђоковић је овом приликом упутио подршку политичкој социјалдемократској опцији Једржејчака, на предстојећим изборима у Републици Пољској, с обзиром да је ова политичка опција остварила видне резултате како на локалном нивоу, тако и у сарадњи с Војводином.

Делегација Војводства Лубуш, с обзиром на њихову заинтересованост за област винарства и виноградарства, планира да посети чувена виногорја са ових простора, као и винарије потом Институт Биосенс, као и друге научне институте АП Војводине, ради што боље размене искустава и примера добре праксе.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести