Ивановић: Наше реалности се разликују

БЕОГРАД: Реалност Хашима Тачија, у коју верује 99 одсто Албанаца на Косову, није иста као наша и постоје они који су свесни да је то фикција, каже лидер ГИ СДП Оливер Ивановић.
Oliver Ivanović  Foto: Tanjug/Boki
Фото: Tanjug/Boki

"Косово је независно само у оној мери у којој се Србија са тим слаже и они тога буду свесни сваки пут када траже улаз у медународне организације", рекао је он гостујући у емисији "Кажипрст" на Б92.

Реагујући на оно што је Тачи рекао у интервјуу за Танјуг, Оливер Ивановић каже и да су Тачијеве изјаве о "историјском споразуму" фине фразе, али да он тако наговештава крај дијалога иако није властан да о томе одлучује.

"Он ипак говори о нечему што је делом истинито, а то је да је дијалог непопуларан, али ја мислим да је то једина шанса да се реше неки проблеми. Медутим, има још много тема о којима треба разговарати и мислим да се Приштина не пита шта ће бити на столу", сматра Ивановић. 

Према његовој оцени, Тачијеве изјаве представљају "типичну изјаву албанске стране". 

Ивановић сматра да ће Тачи остати задужен за дијалог Београда и Приштине и да постоји нелагодност наших људи када се говори о премијерском нивоу, јер би морали да разговарају са Харадинајем. 

Што се тиче питања војске Косова и Заједнице српских општина, Ивановић каже да је кључ и за једно и за друго у рукама Срба. 

Тачи је за Тањуг рекао да верује да ће ускоро доци до историјског споразума о нормализацији односа и помирењу између Косова и Србије, чији је крајњи циљ "признавање реалности".

Он такође тврди да косовски Срби верују у косовске институције, али да је перцепција Београда о њиховој "косовској реалности" негативна. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести