Из Покрајине за машине 15 милиона, за самозапошљавање 300.000

Покрајински секретаријат за привреду и туризам определио је за ову годину 15 милиона динара бесповратно за подршку социјалним предузећима.
radnici, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То су фирме које запошљавају особе с инвалидитетом и друге људе који припадају теже запошљивим категоријама, попут самохраних родитеља, жртава насиља, излечених овисника, старијих од 50 година и ратних војних инвалида. Субвенција је намењена за набавку машина, опреме и репроматеријала.          

Заменик покрајинског секретара за привреду и туризам Павле Почуч каже за „Дневник” да у Војводини постоји 16 социјалних предузећа, од тога 14 у приватном власништву. Та предузећа запошљавају 716 особа, од којих је 473 с инвалидитетом, што чини 66 одсто укупно запослених у тим предузећима. 

Наводи да је Секретаријат у овој години определио и новац за субенционисање самозапошљавања. За особе с инвалидитетом субвенција за самозапошљавање износи по 300.000 динара, а за остале по 250.000.   

Секретаријат је недавно организовао округли сто на којем је представио програм и подстицајне мере под називом „Специфичности предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом”. Почуч наводи да је веома важно да се ојача сарадња између Секретаријата и социјалних предузећа, да се у јавности чују проблеми с којима се сусрећу особе с инвалидитетом и људи из теже запошљивих категорија и да се код послодаваца разбију предрасуде. 

Фото: Dnevnik.rs

Покрајински секретаријат за привреду и туризам прошле године је први пут расписао јавни конкурс намењен приватним предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом (Павле Почуч)

– У том циљу планирамо трибине, као и едукације у оквиру Едукативног центра, где се годишње додатно образује и преквалификује више стотина особа из рањивих и маргиновализованих група. У нашем програму је и обилазак општина и градова у Војводини да бисмо локалном менаyменту представили значај социјалне економије. Помогли смо и оснивање Кластера за социјално предузетништво Војводине – напомиње Почуч. 

Секретаријат је обишао сва предузећа за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом. Почуч каже и да намеравају да 3. децембра, када се обележава Међународни дан особа с инвалидитетом, организују први међународни сајам социјалног предузетништва.    


Предност на конкурсима

– Ове године смо припремили низ активности за унапређење социјалних предузећа – истиче Почуч. – Једна од њих је и субвенција као и подршка на нашим конкурсима оних предузетника и привредника који запошљавају особе с инвалидитетом. Те фирме ће имати предност приликом додела новца на конкурсима.


– Друштвено или социјално предузетништво представља модел развоја, који је довољно флексибилан, креативан и инклузиван, зато је препорука да заједно планирамо и промовишемо тај модел који је алат социјалне економије и доприноси развоју друштва – поручује Почуч.   

Подсетимо, Покрајински секретаријат за привреду и туризам прошле године је први пут расписао јавни конкурс намењен приватним предузећима за професионалну рехабилитацију и запошљавање особа с инвалидитетом. Новац је дат за суфинансирање набавке репроматеријала и унапређење пословања. За те намене бесповратно је дато 12,5 милиона динара, уз учешће предузећа с 50 одсто од вредности добара или услуге. Крајем 2017. године основан је и Покрајински савет за социјално предузетништво са задатком да координише креирање и извршење програмских активности из те области.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести