АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ Ово су до сада најчистији избори, невероватан резултат СНС

ВРБАС: Председник Србије Александар Вучић одбацио је данас спекулације о намештању парламентарних избора, рекавши да су они потпуно чисти, до сада најчистији и најпоштенији избори и да је Српска напредна странка (СНС) остварила готово невероватан резултат, пошто је после 11 година власти добила 47 одсто гласова.
s
Фото: FOTO TANJUG/RADE PRELIĆ/ bs

Он је нагласио и да поштује скоро 900.000 гласова које је добила опозиција, али да мора да поштује и 1.8 милиона гласова које је добила листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

"Онолико колико поштујем 900.000 на једној страни, поштујем и 1,8 милиона гласова на другој страни које је добила листа "Александар Вучић - Србија не сме да стане". Бирачка воља, изборна воља народа биће поштована и не могу више да говорим о дечијим играма- ајде идемо да тражимо београдске, па да променимо тактику, немамо баш записнике, све је у реду по записницима. Ајде да тражимо парламентарне, па ће неко да натера Вучића да одобри београдске и онда ће да будем сви срећни", рекао је он коментаришући то што опозиција тражи да се избори понове.

Он је додао да сви знају да ни на једном записнику немају примедбу.

"У Београду немају примедбу ни на једном записнику. Зато што су очекивали победу, знају да је све било фер и чисто и знају да су били фер резултати. Где би они 40.000 гласача из Републике Српске, што сте обмањивали јавност? На крају их није било ни 6.000, таман онолико колико их је било у њихово време када су им дали двојно држављанство и могућност да гласају, тад је било 4.500", додао је он. Вучић је на питање о пребацивању бирача из једне општине у другу, што су по тврдњи новинара потврдили коалициони партнер СНС Милан Стаматовић и функционер СНС Драган Стевановић, одговорио да је својим питањем новинар потврдио да су републички избори апсолутно исправни.

Како је рекао, опозиција се обмањивала лажним истраживањима, док је он, три дана пред изборе рекао да СНС побеђује у Београду.

"Ако је неко гласао у Чајетини, није могао да гласа у Београду. Или ако је неко гласао у Београду није могао да гласа у Чајетини. Али пошто смо ми једна изборна јединица на нивоу Републике Србије, овим сте ми честитали овако убедљиву победу са дупло више гласова у односу на наше противнике на нивоу Републике Србије. Све што сте рекли суштински је да показује резултат на републичком нивоу, а то је два пута више гласова за листу "Србија не сме да стане", рекао је Вучић. Што се тиче премештања бирача, Вучић је истакао да сваки човек може да буде уписан само на једном месту.

Фото: Instagram printscreen/buducnostsrbije

Говорећи о пребацивању бирача у Београду, Вучић је рекао да је у главном граду свега 12.000 више бирача него у претходном изборном циклусу.

" А природне су миграције ка Београду, као што знате. И то велике. Свуда друго углавном мањи број бирача него што је био на претходним изборима. Само како вам то није било јасно пре избора, пошто сте имали право на увид у јединствени бирачки списак све време и сваког боговетног дана", нагласио је Вучић.

Како је рекао, опозиција се обмањивала лажним истраживањима, док је он, три дана пред изборе рекао да СНС побеђује у Београду.

"Рекао сам вам да смо преокренули резултат на месец, месец и по дана пре избора на 4-5% разлике за нас. У изборној ноћи сам чак смањио проценте СНС-а, повећао проценте њих. Јер смо имали, наш узорак је показивао 1% мању разлику за нас", рекао је Вучић.

Додао је да опозиција, за разлику од СНС, није ни имала записнике са свих бирачких места, иако је свуда имала контролоре, јер их је, како је рекао, мрзело да им донесу записнике. Опозицији је поручио да мења себе, као што, како је рекао, они који побеђују не треба да се наслађују, већ треба да гледају шта код себе да промене за следеће изборе.

Вучић је додао да опозиција није никада у стању да призна пораз и подсетио да су унапред упозорили шта ће да се деси након избора.

"Ана Брнабић је обавестила јавност да ће упадати у РИК, иако нема никаве надлежности са ГИК-ом и он није другостепени орган, већ Виши суд је другостепени орган. Упали су тамо јер су знали да ће тамо имати посланичке просторије где могу да спавају и штрајкују", рекао је Вучић.


Јединствени бирачки списак постоји од када смо ми на власти

"Јединствени бирачки списак постоји од када смо ми на власти, у који је свако могао да има увид. Јединствени бирачки списак, а не списак као купус разасут по општинама који смо имали у време док су ови ваши били на власти. Е, у то време сте могли да имате у једној општини једног, у другој општини другог. Сад можете да имате једног човека само на једном месту на територији Републике Србије", рекао је Вучић.


Коментаришући оцену Међународних инстистуција које су посматрале изборе, он је поновио да су ово до сада били најчистији избори и да готово никада не можете до перфекције да спроведете изборни процес.

"Најчистији и најпоштенији избори, знају они то све и знају то сви. Зато никада нисам за парламентарне изборе, иако нисам ни председник странке, добио толико честитки људи баш из ЕУ, а да не причам о свима другима", рекао је председник.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести