ДИВЉАЊЕ НА ПРОТЕСТУ СРБИЈЕ ПРОТИВ НАСИЉА Демонстранти разбили врата и покушали упад у Скупштину града (ВИДЕО)

Група демонстраната, на челу са Срђаном Миливојевићем и Владимиром Обрадовићем са листе "Србија против насиља", покушавају на силу да упадну у Скупштину града Београда.
Printscreen/Twitter
Фото: Printscreen/Twitter

Након што су разбили стакло на вратима, њих су задржале полицијске снаге на улазу у зграду, које су искористиле и сузавац.

Демонстранти су убацивали и бакље у зграду.

Представник обезбеђења се на кратко појавио на улазу у зграду, и објаснио је Миливојевићу и Обрадовићу да је упад у државни објекат кривично дело.

Подсећамо, неколико стотина грађана окупило се вечерас на позив преставника листе "Србија против насиља", по седми пут испред зграде старе скупштине, где се налази седиште Републичке изборне комисије (РИК).


Огласила се полиција: Имали смо састанак са "Србијом против насиља", обећали су нам да неће радити ово

Министарство унутрашњих послова позива све учеснике вечерашњег протеста у Београду, као и организаторе овог скупа испред листе "Србија против насиља" да поштују законе Републике Србије, не нарушавају јавни ред и мир и да се уздрже од насилних покушаја уласка у зграду Скупштине града Београда као и остале штићене објекте.

Припадници Министарства унутрашњих послова предузимају све мере и радње из своје надлежности и сачуваће јавни ред и мир и безбедност свих грађана као и њихове и имовине Републике Србије.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Напомињемо да је насилни упад у штићени објекат подлеже кривичној одговорности и свако ко покуша да насилно упадне у институције биће процесуирани у складу са законом.

Подсећамо да су представници Министарства унутрашњих послова 16. децембра, на састанку са представницима листе "Србија против насиља" упозорили да имају сазнања да су планирани организовани скупови као и насилни упади у институције, а представници листе "Србија против насиља" гарантовали су да до таквих инцидената неће доћи.

Како сазнаје Курир, МУП је у сарадњи с Вишим тужилаством кренуо у акцију хапшења свих који су вечерас испред Скупштине града Београда изазивали нереде, насилно покушали да упадну у Скупштину, учествовали у стварању хаоса и кршили закон.


Они траже поништавање избора на свим нивоима због наводних неправилности који су утицали на резултат избора.

Саобраћај у Улици краља Милана од раскрснице са Кнеза Милоша до Теразија је блокиран.

Испред улаза дошло је до гурања, а поломљена су и стакла од улазних врата.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

После говора Мирослава Алексића који је позвао окупљене да окруже зграду скупштине града лидери опозиције су дошли до скупштине града, где су наишли на закључана врата која су покушали да провале.

У првим редовима испред улаза у неуспешном покушају да уђу били су Александар Јовановић, Владимир Обрадовић, Srrđan Миливојевић, Небојша Зеленовић...

Миливојевић је покушао да пробије, али полиција изнутра држи затворена врата.

Фото: Приватна архива

На улазу у скупштину се појавио један од припадника полиције који је лидере опозиције упозорио да је насилни улазак кривично дело.

Окупљени скандирају "Уђи, уђи" и "Град је наш", а бачена је и једна бакља, а осетио се и сузавац.

Непосредно пре тога испред зграде РИК-а обратили су се представници коалиције Срђан Миливојевић, Мариника Тепић, Александрар Јовановић и Мирослав Алексић који су поновили своје захтеве, а Алексић је позвао грађане да направе прстен око Скуштине града Београда.

Демонстранти настављају протест испред Скупштине

Присталице коалиције "Србија против насиља" (СПН) настављају вечерас  протест испред Скупштине Београда где су предвођени Александром Јовановићем Ћутом још једном насилно покушали да уђу у зграду.

Полиција која се налазе у згради Скупштине града је реаговала и попрскала Јовановића и демонстранте бибер спрејом.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Демонстранти су наставили да бацају каменице и флаше ка згради Скупштине, да разбијају прозоре и врата на која су поново насрнули моткама. Звижде и узвикују "Лопови, лопови"...

Један од представника СПН Срђан Миливојевић рекао је да се неће преговарати "око изборне победе" и да очекују да им се неко обрати у наредних сат времена.

Окупљени су на позив једног од лидера коалиције Мирослава Алексића окружили зграду Скупштине града и цело вече предвођени лидерима СПН покушавају да пробију унутра, али их полиција спречава у томе.

 

Премијерка Брнабић: Ово је покушај Мајдана, али Мајдана у Србији неће бити

Премијерка Србије Ана Брнабић је, говорећи о сценама насиља на улицама Београда, рекла да је важно напоменути да је председник Србије у згради Председништва, на 80 метара од ових насилника, и додаје да је најважније да ће се сачувати мир и обновити све оно што су они рушили вечерас.

"Они руше народну имовину и то ће народним парама морати да се обнови", рекла је Брнабић.

Како каже, припадници МУП-а су сачували мир, били су суздржани и имали су инструкције да не реагују како нико не би био повређен.

Брнабић је рекла да је сваки покушај упада у институције драматичан и показује намеру да се насиљем мења изборна воља народа. Додаје да ово јесте покушај Мајдана, да је ово мржња и насиље и оно на шта су упозоравали све време током изборне кампање.

"Упозоравала сам да они не маре за кампању, изборе и резултате, већ да је једина њихова намера насилна дестабилизација Србије", каже Брнабић.

Она је истакла да је важно да грађани знају да је лично разговарала са свим страним дипломатама западних земаља са жељом да их упозори на ово.

"Имали смо податке од служби које су упозоравале на ово. Пре свега и руска безбедносна служба нам је доставила те податке, међутим оптужили су нас да ширимо дезинформације и да су то све глупости. Смејали су се, и као што је председник рекао, неко је схватио озбиљно, неко је желео да помогне, а многи су знали и нису желели да помогну", рекла је Брнабић на ТВ Пинк.

Како каже, важно је да се зна да ће у овој земљи о томе куда ова земља иде одлучивати народ али на изборима демократским путем, додаје да ће ту изборну вољу поштовати и да неће бити новог Мајдана у Србији.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Дачић: "Држава је изнад свега и јача је од свих оних који покушавају да је сруше"

Социјалистичка партија Србије и ја лично, као њен председник, најоштрије осуђујемо покушај насилног заузимања Скупстине Града Београда, поручио је вечерас Ивица Дачић.

- То је још једна потврда онога о чему сам говорио у предизборној кампањи - да је насиље једини њихов програм, јер знају да не могу добити поверење народа. Пружамо пуну подршку државним органима да предузму све одговарајуће мере против насилника и силеџија, и председнику Александру Вучићу у одбрани слободе, самосталности, независности и суверенитета Србије - казао је он.

Додаје да је обавеза свих политичких странака да најоштрије осуде овај безумни и насилнички чин.

- Држава је изнад свега и јача је од свих оних који покушавају да је сруше - закчјучио је Дачић. 

Милица Ђурђевић Стаменковски: "Окрећу Србе на Србе зарад својих политичких интереса"

Председница Српске странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски, коментаришући за Курир вечерашње насилне сцене у Београду, позива народ на одговорност и поручује му да не треба да буде опозиција својој држави.

"Ово вечерас је почетак Мајдана. У питању је сценарио на који смо упозоравали, а иза ког директно стоји намера одређених политичких центара да радикализацијом уведу Србију у вазални положај како би се од актуелног руководства изнудило увођење санкција Русији, сврставање у НАТО колону и дефакто и дејуре признање независности Косова", каже Милица Ђурђевић Стаменковски и додаје:

"Лидери политичких организација који вечерас злоупотребљавају незадовољство грађана, окрећу Србе на Србе и зарад својих политичких интереса који су заправо интереси страних структура у Србији. Покушавају да ископирају украјински сценарио и да Србија доживи судбину спаљене земље".

На крају, закључује:

"Ово говорим као председник политичке странке која је опозиција власти у чијој се немилости налази дужи низ година, али која није и никад неће бити опозиција државе".

Бранимир Несторовић: "Ово је испипавање пулса, Мајдан почиње ускоро"

Др Бранимир Несторовић, лидер покрета "Ми - Глас из народа", у изјави за Курир осудио је вечерашње инциденте дела опозиције у Београду.

"Иронија, 'Србија против насиља' покушава насилно да дође на власт. Недељама причам о сценарију Мајдана. Види се иста рука, лого покрета је стилизована песница, лого АНТИФЕ", рекао је др Несторовић.

(Dnevnik.rs/Tanjug/Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести