ОБЈАВЉЕНЕ ПРВЕ КВОТЕ Десница у паду, СНС УБЕДЉИВ у Србији и БЕОГРАДУ! Ево ко по кладионицама НЕ ПРЕЛАЗИ цензус?

Објављене су прве квоте из кладионица за предстојеће изборе који ће се одржати у Србији 17. децембра. Кладионице су истраживале јавно мњење и објавиле своја предвиђања.
Izbori
Фото: pixabay.com / dnevnik.rs

Ево шта кажу прве квоте:

1. Коалиција Двери и Заветника има оштар пад рејтинга у односу на период од пре само месец дана.

2. СНС је убедљиво најпопуларнија и у Србији и у Београду, с тим што је однос снага између владајуће коалиције и прозападне опозиције сличан као прошле године.

3. Прогнозирана је још мања излазност него на изборима прошле године.

4. Једна странка и још једна коалиција су на ивици цензуса и њихов резултат би могао знатно да утиче на расподелу снага у парламенту Србије и Скупштини Београда.

Двери и Заветници у паду

Данас им кладионичарске листе дају само 6,2 одсто.

Истина је да су пре свега Заветници били у жижи јавности управо у овом периоду, и то не због разлога који су добри по њих. Пре свега, догодио се крах преговора десничарских опозиционих странака о изласку на изборе у једној колони, за шта је као кривац означен Стефан Стаменковски, муж председнице Заветника Милице Ђурђевић Стаменковски.

Подршка коалицији Заветници - Двери на кладионицама је ниска и ако се узме у обзир да су на претходним изборима на одвојеним листама ове две странке заједно освојиле укупно 7,74 одсто гласова.

Убедљива предност СНС и у Србији, и у Београду

Кладионице сматрају да убедљиво највећу подршку на републичком нивоу има СНС са 42,5 одсто, док је листа "Србија против насиља" на 21,3 одсто. На трећем месту је СПС са 10,2 одсто. а изнад цензуса су и Двери - Заветници са 6,2 одсто и коалиција НАДА са 5,4 одсто.

На ивици цензуса су Народна странка са 2,65 одсто и листа Борис Тадић - Доста је било - Отете бебе са истим рејтингом али благо мањим пројектованим шансама да га пребаце.

Од мањинских листа најбоље стоје листе "Усаме Зукорлић - Уједињени за правду" са процењених 1,76 одсто и Савез војвођанских Мађара са 1,6 одсто.

Када је реч о Београду, прве кладионичарске квоте кажу да је СНС на 37,6 одсто, а "Србија против насиља" на 33,4. На трећем месту је СПС са 7,1 одсто, а затим Двери - Заветници са 6,1 одсто. Изнад цензуса су још листа НАДА са 5,6 одсто и Народна странка са 3,05 одсто.

Фото: Dnevnik/ pixabay.com

Немају ефекта кампање за већу излазност?

Кладионице очигледно не верују много у ефикасност надстраначких кампања за повећање излазности, попут "ПроГласа", и прогнозирају осетно мању излазност него на претходним изборима.

Граница излазности на републичким изборима постављена је на само 53,5 одсто, а на изборима пре само нешто више од годину и по дана гласало је 58,6 одсто. Кладионице и у Београду очекују мању излазност од 56,5 одсто, што је за 1,2 процентна поена ниже него на претходним изборима.

Од пада рејтинга коалиције Двери - Заветници највише су профитирали, судећи према кладионицама, Народна странка Вука Јеремића и листа Борис Тадић - Доста је било - Отете бебе којима се прогнозира да су на ивици цензуса и у Србији и у Београду.

Према квотама, обе листе за републичке изборе су на 2,65 одсто, с тим што се Тадићу и Радуловићу дају мање шансе да пребаце тај резултат. У Београду се Јеремићу прогнозира цензус са 3,05 одсто гласова, а Тадићу и Радуловићу 2,85 одсто.

Иначе, кладионичарске квоте подложне су променама у зависности од уплата и нових истраживања јер букмејкери не желе да ризикују велике губитке у случају погрешне процене резултата изборних листа.

К1инфо/Блиц

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести