ПРЕДСЕДНИК СНС МИЛОШ Вучевић Водићемо суверену и мултивекторску спољну политику

БЕОГРАД: Председник Српске напредне странке (СНС) Милош Вучевић изјавио је да је сасвим звесно да ће се притисци на председника Србије Александра Вучића појачавати у наредном периоду и то комбиновано, споља и изнутра, додајући да председник земље води политику која јача Србију.
milos vucevic hadza
Фото: Дневник/ Р. Хаџић

Вучевић је за данашњу Политику рекао да Србија чува мир и не жели и неће дозволити да буде увучена у неки нови светски конфликт.

Нагласио је да је стратешко опредељење Србије да постане пуноправна чланица Европске уније, али и да наша земља није нити ће уводити санкције Руској Федерацији, као и да ће чувати партнерства с Кином, али и арапским светом, Индијом, Африком и обема Америкама.

"Водићемо суверену и мултивекторску спољну политику. Али, ако неко очекује да ћемо на том путу да се одрекнемо свог националног ДНК, онда се тај неко грдно вара", нагласио је Вучевић.

Он је казао и да је Балкан раскршће различитих интереса и да се овде преплићу деловања страних служби свих држава које представљају регионалне или светске силе, наглашавајући да Србија зна како да штити своје интересе.

"То препознају и косметски Срби и зато СНС у јужној покрајини осваја преко 98 одсто гласова, што је и разлог Куртију да косметским Србима онемогући гласање овог пута, у нади да ће тако ослабити резултат СНС и ојачати оне који су га хвалили у својим, тајкунским медијима, називали реформатором и дашком позитивних промена на Балкану", рекао је први човек на листи "Александар Вучић - Србија не сме да стане".

Истакао је да званични Београд креира своју политику према Косову и Метохији на два принципа, а то су мир и одлучност, као и да држава Србија чини све што може да би очувала мир и омогућила сарадњу.

"Али исто тако, решени смо да заштитимо своје легитимне интересе и свој народ на Космету. Нисмо ми ти који изазивају нестабилност, то чине Курти и Приштина, па би њима морали и да се обрате западни партнери како би мир и стабилност на Балкану ипак били очувани", казао је он. Нагласио је да Србија никако неће допустити егзодус Срба, нити дозволити да неко сруши мир.

Када је реч о Републици Српској (РС), Вучевић је истакао да ће Србија увек помагати РС, штитити и бранити и, наравно, неће задирати у интегритет Босне и Херцеговине. "Будућност БиХ лежи у сарадњи са Србијом, у изградњи ауто-пута Београд - Сарајево, прихватању испружене српске руке која доноси вакцине за борбу против короне, која нуди могућност за трговину, културну и привредну сарадњу. Константно инсистирање на ратним темама из деведесетих година прошлога века, искључиво кроз призму распаљивања националистичких страсти, сасвим сигурно не може донети ништа добро", рекао је он.

Вучевић, који у овом мандату обавља и дужност министра одбране, казао је да Србија улаже у све родове војске, у опрему, у едукацију и у инфраструктуру. "Војни позив је најчеститије занимање, али то мора постати и атрактиван позив који ће пружити прилику момцима и девојкама да се каријерно остваре. Ми управо на томе и радимо. Положај српског војника данас је вишеструко бољи него 2012. године и свако ко је објективан то ће казати", додао је он. Вучевић је навео и да су и плате запослених у војсци далеко боље и да ће, како је нагласио, бити још боље, да се граде и јефтини станови за припаднике војске, полиције и служби безбедности и улаже у њихову сигурност и безбедност. " Наставићемо то да чинимо, јер ко не храни своју војску, храниће туђу", нагласио је Вучевић.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести