Ј. Јоксимовић: Добре вести за Србију из Брисела

БРИСЕЛ: За Србију је значајно што предложени кандидат за проширење Ласло Трочањи долази из Мађарске, јер та земља, према речима министра за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, у континуитету, и то врло гласно, подржава политику проширења и најгласнији је заговорник брзог напретка Србије на европском путу.
joksimovic, tanjug dgoll
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL

Наводећи да већ годинама слушамо доста скептичну реторику у вези политике проширења, Јоксимовић је оценила да ће, уколико прође, мађарски кандидат унети позитивнији тон.

"Овако предложена комисија даје нови импулс политици проширења и нови замајац у њеном оживљавању", рекла је Јоксимовић у Бриселу и подсетила да је и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен у свом првом обраћању рекла да политика проширења остаје важна и да постоји отворена перспектива за Западни Балкан.

Такође, Јоксимовић је указала на добре билатералне односе Србије и Мађарске, изразивши уверење да ће се то рефлектовати на позитивну улогу будућег комесара за проширење.

"Важно је и да се сам портфељ више не зове ''преговори о проширењу'' него портфељ за политику проширења и суседство, што је корак напред у разматрању политике проширења", оценила је Јоксимовић.

Као другу важну и добру вест за Србију, Јоксимовић је навела то што је бивши комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан, предложен за можда један од најважнијих ресора - буџет и администрација.

"За нас је то значајно, јер он води рачуна и о одредбама новог будзета којима се праве пројекције за пријем нових чланова, што је увек важан сигнал за проширење", рекла је Јоксимовић.

Она је подсетила да је Србија прималац европских фондова и претприступне ИПА помоћи, те закључила да су за Србију вести из Брисела данас биле добре, као и да је она, као министар за европске интеграције, задовољна решењима која треба да се изгласају у европском парламенту.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести