Ј. Јоксимовић: Реформе истим темпом и током председавања Француске

БЕОГРАД: Србија ће наставити да несмањеним темпом спроводи реформе и током француског председавања Европском унијом, поручила је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истакла да је ова година била успешна за европске интеграције Србије изразивши уверење да ће се, узимајући у обзир приоритете француског председавања, позитивна динамика задржати и у првој половини 2022. године.
joksimovic
Фото: Tanjug/Kabinet za EU integracije

Јоксимовић је на пријему поводом почетка француског председавања Саветом ЕУ, истакла да је одлука земаља чланица ЕУ да подрже Србију у приступном процесу за отварање кластера 4, који се односи на зелену агенду и одрживу повезаност, показала у каквој синергији раде ЕУ и Србија.

Истакла је да управо теме из Кластера 4 - енергетика, животна средина, одрживи развој, трансевропска мрежа и транспорт , најбоље показују међуповезаност европског континента где, како каже, нико не може сам и без сарадње свих, да се избори за више, да санира евентуалне проблеме нити да креира одрживу мапу пута.

За нас је од изузетног значаја да смо тренутно најважније теме за Европу, а које је и Француска у својим приоритетима издвојила као нови модел раста ЕУ, препознали на време и да смо као земља ушли у матицу промена. Да не стојимо по страни и чекамо да се промене десе, него да заједно радимо на томе, иако су то захтевне и скупе промене које траже ангажман целог друштва, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да је стратешка визија заједничког рада Србије и ЕУ у тим областима, као и у свим другим областима, како то нова методологија, чији је иницијатор била Француска, а коју је Србија одмах и са пуно ентузијазма прихватила, довела је до постигнутих резултата на карају године.

Истакла је да је 2021. година била успешна за европске интеграције Србије, и изразила уверење да ће се, узимајући у обзир приоритете француског председавања, и у првој половини 2022. задржати добра динамика.

Према њеној оцени, то показује да је идеја Француске добронамерна, да су Европска комисија и све земље чланице препознали потребу да се обнови и освежи приступни процес, али и да је Србија као земља учинила максималне напоре да, у складу са критеријумима нове методологије, спроведе све реформе у области владавине права, неопходне у овој фази преговора, као и све што је неопходно за припрему кластерских политика.

Управо у тој синергији чини ми се да смо постигли позитиван ефекат и за Србију и регион, али и за ЕУ, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да ће Србија наставити реформе и да је Кластер 3, који се тиче инклузивног раста и конкурентност у потпуности спреман уз подсећање да је ЕК дала препоруку за отварање тог кластера.

Додала је да Србија наставља и са уставним реформама и изразила наду да ће оне бити подржане на референдуму заказаном за 16. јануар следеће године чиме ће, како каже, бити заокружен важан сет реформи из области правосуђа.

Истовремено се, каже Јоксмовић, наставља рад и на другим кластерима, пре свега, на Кластеру 5 који се тиче кохезионе и пољопривредне политике и ресурса.

Имамо план не само за првих шест месеци него и за целу годину. Снажно верујем у искрену посвећеност Француске Западном Балкану и перспективи чланства у ЕУ, како је најављено у приоритетима француског председавања, навела је она.

Оценила је да је то потпомогнуто и снажним билатералним односима Србије и Француске, као и личним односима двојице председника, Александра Вучића и Емануела Макрона.

Истакла је да је охрабрена најавом приоритета француског председавања, које је потврдио и председник Емануел Макрон, као и најавом организације важне конференције о Западном Балкану у јуну 2022.

То показује јасну посвећеност Француске, али и свих у ЕУ да тема западног Балкана и проширења мора да добије неко своје разрешење у инетерсу свох у региону, не само Србије, навела је Јоксимовић.

Нагласила је да Србија снажно подржава евроинтеграциони процес целог региона, јер је, како каже, то најбоље за грађане, независно у којој земљи живе, и изразила наду да ће то дати додатни импулс политици проширења и Западном Балкану током француског председавања.

Рачунамо на обновљену динамику процеса, а са наше стране ћемо урадити све да задржимо и убрзамо ту динамику. Питање није само шта ЕУ може да уради за Србију, већ и шта Србија може да уради за ЕУ и допринесе оснаженој, ревитализованој, енергичној и конкуретнијој ЕУ, рекла је Јоксимовић и додала да Србија подржава приоритете француског председавања и да ће ЕУ у Србији увек имати поузданог партнера.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести