Ј. Јоксимовић: Реформе у области владавине права усклађене

БЕОГРАД: Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас на седници Одбора за уставна питања и законодавство да се наше реформе у области владавине права усклађују са најбољим праксама Европске уније, које су применљиве у односу на нашу политичку културу и институционалну структуру.
Joksimovic Jadranka/Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео/Јадранка Јоксимовић

"У оквиру приступног процеса постоје теме и области које су заједничка постигнућа ЕУ које називамо "комунитарно право", са јасним стандардима, процедурама и моделима, попут политике конкуренције. То су области заједничких политика, али област владавине није део комунитарног права и не постоји један модел у оквиру ЕУ са којим ми морамо да се у потпуности ускладимо или да се адаптирамо или пренесемо у наш систем", указала је Јоксимовић.

Због тога, како је истакла, ми треба да се усагласимо са најбољим праксама и продецурама, због чега је улога Венецијанске комисије консултативна и кључна у смислу да каже да ли су предложени амандмани у складу са најбољим праксама и приоцедурама у земљама ЕУ.

"Поента примене Устава и трансформативном периоду кроз који земља пролази кроз приступни процес европских интеграција је да све што буде урађено буде применљиво у односу на нашу политичку културу и институционалну структуру", нагласила је Јоксимовић.

Она је подсетила да процес јавне дебате о амандманима посматрала Венецијанска комисија, која је имала позитивне закључке о амандманима.

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић објаснила је да је Влада завршила свој део посла, с обзиром да је упутила предлог за промену Устава, а да сада рад треба да настави Скупштина.

Чомић је навела да доследно поштовање владавине права може често показати колико дубок јаз уме да буде између личних осећања правде и владавине права, али да о томе треба разговарати.

“Мора да се изграђује дијалог у коме ћемо јасно казати шта је то што осећамо као угроженост наших права, шта је то сто видимо као негативне процесе у нашем друштву и шта је то што желимо да променимо”, рекла је Чомић.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести