Ј. Јоксимовић: У ЕУ због бољег живота грађана

БЕОГРАД: Србија има главни спољополитицки циљ, зацртан у експозеу Владе, а то су европске интеграције, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, која истиче да свакодневно уочава проблеме у заједничкој политици проширења, али да не мисли да због тога има право да јавно дели лекције партнерима из ЕУ, као што ни ми не волимо да они нама деле лекције.
joksimovic, tanjug
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC/ bk

 Јоксимовић је то рекла Танјугу упитана шта би она рекла на панелу "Западни Балкан - европеизација, демократизација, заједничка одговорност", који је одржан јуче у оквиру Стратешког форума на Бледу. 

Јоксимовић поручује да Србија жели да буде конструктиван партнер као кандидат за чланство и да постане држава чланица која ће умети да се договара за заједничким столом и конструктивно доприноси заједничкој политици, истовремено промовишући своје интересе у интересу напретка Србије, стабилности и вишег животног стандарда и квалитета живота, услова рада и могућности запошљавања, виших зарада наших грађана. 

"Ако неко свакодневно уочава проблеме у заједничкој политици проширења, то сам ја као министар за европске интеграције. Али не мислим да због тога имам право да будем нестрпљива и непрекидно фрустрирана и да јавно делим лекције партнерима из ЕУ, као што и ми не волимо да они нама деле лекције", навела је Јоксимовић.

То, истиче, само може да отвори сумње у поузданост европског пута Србије и да помогне онима који упорно раде на представљању Србије као реметилачког и проблематичног фактора.

"Као министар за ЕУ увек врло јасно и чврсто заступам интересе Србије, али у спољној политици, испред личних мишљења и осећања, увек мора на првом месту да буде интерес наших грађана и наше земље и имиџ који смо Вучићевом одговорном политиком и угледом значајно поправили као држава која је постала део решења, а не проблема", истакла је Јоксимовић, која је министар у Влади Србије делегиран испред Српске напредне странке.

Експертске препоруке Савета Европе важне за Србију

Министар за европске интегарције Јадранка Јоксимовић и директор Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер разговарали су о интензивирању сарадње Србије и СЕ - посебно у контексту спровођења препорука те европске институције, процесу приступања наше државе ЕУ и другим темама.

Јоксимовић је захвалила на помоћи коју у реформском процесу, Савет Европе пружа нашој држави, нарочити у сегменту јавне управе, правосуђа, људских права и јачања демократских норми и стандарда.

Оценила је да је Србија у последњих 16 година, колико је члан СЕ, постигла значајне резултате у наведеним областима, да је досадашња сарадња Србије и СЕ била на завидном нивоу и да има простора за њено интензивирање.

Министар је, такође, указала да Србија посебну пажњу посвећује усвајању и примени стандарда савета Европе - посебно у процесу ЕИ, које су стратешки спољно-политички интерес државе, саопштено је из кабинета. 

Нагласила је и да је више од половине грађана - 53 одсто, проевропски опредељено и да њих 68 одсто подржава спровођење реформи. 

Напоменула је да су посебно битне оне које се односе на владавину права.

Када је о стандардима Савета Европе реч, Јадранка Јоксимовић акцентовала је и значај Хоризонталног програма подршке Савета Европе и Европске уније, чија је друга фаза недавно одобрена. 

У склопу овог регионалног програма Републици Србији обезбеђује се екпертиза Савета Европе у усклађивању са стандардима СЕ у областима од кључног значаја, укључујући реформу правосуђа, унапређење мањинских права, борба против организованог криминала и корупције. 

Резултати постигнути у оквиру прве фазе Програма су веома значајни за наш реформски пут, а од друге фазе програма очекујемо још значајније ефекте, будући да су за наставак програма издвојена доста значајнија средства.

Директор Канцеларије Савета Европе Тобијас Флесенкемпер потврдио је да ће СЕ и у будућности помагати развој најважнијих сегмената у области владавине права. 

Оценио је и да је Србија једна од најактивнијих чланица Савета Европе и да је посвећена реформама - посебно у области владавине права и људских права. 

Јоксимовић и Флесенкемпер су се сагласили да ће Савет Европе и Министарство за европске интеграције, које је кординатор укупне развојне помоћи, појачати кординацију ради ефикаснијег коришћења ових средстава у осталим ресорним министарствима. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести